Категорије
СНП

Oteo si perspektivu Crne Gore, Đukanoviću!

Juče smo bili svjedoci nediplomatskog, bahatog, huškačkog ali u suštini nemoćnog i praznog nastupa Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je u težnji da pronađe alibi za svoj katastrofalan rad i učinak, nastavio da prijeti i vrijeđa neistomišljenike kuražeći sebe i vladajuću kliku.

Odgovor ovakvom neartikulisanom nastupu može se sažeti u jednoj rečenici. Vrati oteto Đukanoviću, ali počni od sebe i tvoje kamarile.

Oteli ste u ovih trideset godina sve ono što su generacije decenijama prije vas stvarale. Oteli ste, što je najgore od svega, budućnost svih u našoj državi, a posebno mladih Crne Gore koji, ne vidjevši perspektivu ovdje, odlaze širom svijeta. Prijetite Mitropoliji, najcijenjenijoj instituciji kod nas, koja je stvorila ovu državu. Prijetite i desetinama hiljada građana koji su učestvovali u veličanstvenim litijama širom Crne Gore i na dostojanstven način protestovali protiv antiustavnog zakona o vjerskim slobodama.

Umjesto da shvatite poruku naroda i da se dozovete pameti i odustanete od primjene ovog akta koji dijeli ionako podijeljeni narod, vi kao ateista po sopstvenom priznanju namjeravate da osnujete neku svoju crkvu. O hapšenju Vladike i sveštenika, batinanju svog naroda, sve je već rečeno. Stoga je krajnje vrijeme da režim odustane od namjere diskriminisanja vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC, bili oni Srbi ili Crnogorci.

Krajnje je vrijeme da prestane i obmanjivanje ovog naroda kako nas čeka ružičasta budućnost. Zato mi iz SNP pozivamo čelnike crnogorske vlasti da prekinu sa silom i odreaguju u skladu sa iskazanom narodnom voljom i potrebama za stabilnošću naše zemlje.

Imate šansu da u dijalogu sa najvišim crkvenim velikodostojnicima dođete do pravednog rešenja za SPC i našu Mitropoliju.
Urazumite se, Predsjedniče i ostali vlastodržci, pozovite građane koje ste vi podijelili i posvađali, na međusobno povjerenje i poštovanje, jer su upravo različitosti bogatstvo Crne Gore. Samo je jedna rečenica juče bila dovoljna za smirivanje tenzija, a to je poziv za bratski suživot. Poziv svim akterima društveno-političke scene da sjednu za isti sto i pokušaju u dijalogu da iznađu put iz ove, po svakom pitanju, loše situacije u zemlji.

Ali, pošto je ova vlast naučila da vlada na podjelama, neko je procijenio da je ona stara “zavadi pa vladaj”, spas za ovaj sebični režim i njegovog tvorca Đukanovića. Propuštena je tako prilika da se tenzije smire, da se pozove na opšte-društveni dijalog i sve to zbog sopstvenih fotelja i šićara.

Onaj ko sada potpiruje vatru i obasipa polovinu svog naroda prijetnjama i omalovažavajućim porukama, biće po najlošijem zapamćen u istorijskoj svijesti ove države.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.