Категорије
Друштво

Plužine: Po 50 eura ugroženima, oslobađanje od lokalnih taksi

O setu mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa plužinski odbornici raspravljaće 1. juna

Da bi ublažili posljedice pandemije koronavirusa lokalna vlast u Plužinama pripremila je predlog mjera podrške ugroženim sugrađanima i privrednim subjektima. Prema predloženim mjerama jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 eura dobiće nezaposlena lica koja se nalaze na birou, penzioneri čija su primanja niža od 200 eura, kao i korisnici staračkih naknada, dok će po stotinu eura dobiti korisnici socijalne pomoći na osnovu podnesenih zahtjeva.

Mjerama je predloženo da lokalna uprava Komunalnom preduzeću subvencioniše komunalne usluge za korisnike socijalnih primanja i korisnike penzija nižih od 200 eura po zaduženjima za mart, april i maj, kao i korisnicima registrovanim za obavljanje djelatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, i to za mart, april i maj u visini od 100 odsto zaduženja, a za period od juna do kraja godine u visini od 50 odsto zaduženja uz podnesen zahtjev i dokaz o registraciji. Lovačko društvo „Bajo Pivljanin“ trebalo bi da dobije subvencije u iznosu od deset hiljada eura.

Opština će osloboditi obveznike plaćanja taksene obaveze na lokalne administrativne takse do kraja godine, kao i plaćanja komunalne takse za postavljanje zatvorene i ljetnje bašte uz ugostiteljski objekat, za korišćenje prostora na javnoj površini za kisok i drugi zatvoreni privremeni objekat i korišćenje javne površine za postavljanje ostalih privremenih objekata. Do kraja godine odlaže se plaćanje prireza porezu na dohodak fizičkih lica za poreske obveznike registrovane u oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, a do 31.oktobra Odjeljenje za lokalne javne prihode neće pokretati postupak prinudne naplate za dospjele obaveze poreza na nepokretnosti fizičkih i pravnih lica koja se bave pomenutim djelatnostima. Naknada za postavljanje privremenih objekata i plaćanje zakupa javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat umanjuje se za 50 odsto do kraja godine, ukoliko zakupac nije koristio objekat za obavljanje privredne djelatnosti zbog mjera NKT-a, dok će Opština registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva refundirati zakupnine za poslovne prostore za mart, april, maj, jun i jul.

O predloženim mjerama odbornici će se izjasniti na sjednici Skupštine opštine koja je zakazana za 1. jun.
Navedene subvencije i novčane pomoći isplatiće se iz tekuće budžetske rezerve, a o sredstvima utrošenim u pomenute svrhe odbornici će biti informisani na prvoj narednoj sjednici SO.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.