Категорије
СНП

Vlada mjerama direktno udarila na primorce, a oni nikome ne ostaju dužni

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica SNP CG

Na primitivno ponašanje Vlade Crne Gore ne može se i ne smije ćutati. Izjava Markovića i takozvanog NKT tima je toliko diskriminatorska, ostrašćena i prizemna da jedino može izazvati nelagodu kod svakog normalnog građanina naše države. Dok šalju studente na polaganje ispita u Beograd, koji je po njima visoko rizičan u epidemiološkom smislu, istovremeno zabranjuju dolazak građanima Srbije u Crnu Goru. Da li tako vode računa i o svojoj djeci ili njih školuju na prestižnim, čitaj skupim, fakultetima svijeta? Većeg apsurda nije davno bilo!

U trenucima kada se borimo za ekonomski opstanak ove visoko prezadužene države koja srlja u nezaustavljivo dužničko ropstvo i kada se nekim ekonomskim mjerama pokušavaju ublažiti posljedice epidemije, premijer Marković zatvara granice za naše najpouzdanije turiste iz regiona, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prati li premijer statističke podatke koji kažu da nam 35% ukupnih noćenja u turističkoj sezoni ostvaruju upravo gosti iz ove dvije države? Ako ovoj cifri dodamo i skoro 30% gostiju iz Ruske federacije, kojima je takođe zabranjen ulazak u Crnu Goru, postavlja se pitanje kojim gostima će puniti hotele, apartmane i ostali privatni smještaj? Turistima iz EU koji su skoro na nivou statističke greške ili onim penzionerima iz Italije kojima je blagonaklono obećao ljetovanje u Crnoj Gori?

Crnogorsku privredu nosi jedino turizam jer su uspjeli da unište sve industrijske kapacitete. Uz već proglašenu propalu zimsku sezonu bez snijega, crnogorsko primorje je jedina slamka spasa koju najavljenim mjerama NKT-a u potpunosti uništava. Privatnim izdavaocima smještaja, koji čine 70% stanovništva primorja, koji se grčevito bore i ulažu da bi zaradili svoju koricu hljeba tokom ljetnje sezone, nepromišljenim odlukama Vlade Crne Gore, narušava se i tako nezavidan ekonomski položaj. Premijer ovim postupcima urušava dobrosusjedske i bratske odnose, iz njemu znanih ostrašćenih političkih interesa, i stvara revolt kod ljudi iz regiona, te ih namjerno tjera prema drugim destinacijama. I onda kada se otvore granice, koga da očekujemo kada im se iz Crne Gore šalje poruka „nezvanom gostu mjesto za vratima“?

Na crnogorskom primorju se uveliko završavaju aktivnosti na pripremi sezone. Apartmani su spremni, ugostitelji su otvorili svoje objekte, a na plažama su postavljene ležaljke, novi mobilijar. Sve je pripremljeno, ali zjapi prazno jer turista nema. Pitam Vas, gospodine Markoviću, hoćete li u septembru dijeliti socijalnu pomoć, ali samo Vama podobnim partijskim aktivistima, kada dođe vrijeme da se opreme djeca za školu, da se sprema zimnica, da se svode računi od ljetnje turističke sezone koja će biti propala kao i ona zimska? Hoćete li Vi plaćati kredite koje su podigli naši privredni subjekti i građani kako bi spremno dočekali turističku sezonu, a od kojih korist ima i država, a ne samo pojedinci?

Na ovaj način urušavate ekonomiju i države i svakog njenog građanina. Bliže se izbori na jesen, pa računate da će u nemaštini pojeftiniti glas? Mislili smo da ne može gore biti, ali nas svaki dan sve više iznenađujete u osionosti. Bliže se izbori. Ničija nije do zore gorjela, a primorci će vam vratiti istom mjerom.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.