Категорије
СНП

Damjanović: Dogovoriti zakonska rješenja u cilju fer i demokratskih izbora

Damjanović je podsjetio da je 23. marta 2018. godine podnio Skupštini Predlog zakona o izmjeni zakona o izboru odbornika i poslanika

Sljedeća dva mjeseca treba iskoristiti za dogovor o zakonskim rješenjima i političkom mehanizmu primjene zakona, kako bi se stvorio ambijent za fer i demokratske izbore, odnosno za slobodno izjašnjavanje političke volje, kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović je agenciji MINA rekao da to istovremeno znači i dogovor o datumu održavanja državnih i lokalnih izbora, kao i o eventualnim izmjenama ostalih zakona iz seta izbornog zakonodavstva.

Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika ponovno se nalazi u skupštinskoj proceduri, a iz Demokratske partije socijaliste ranije su saopštili da je riječ o istom zakonskom rješenju koje je radna grupa Odbora za izbornu reformu predložila Skupštini.

Damjanović je podsjetio da je 23. marta 2018. godine podnio Skupštini Predlog zakona o izmjeni zakona o izboru odbornika i poslanika.

Kako je naveo, više od dvije godine skupštinska većina ne želi da taj Predlog zakona uvrsti u dnevni red, a kamoli da raspravlja o njemu, poštujući elementarno pravo poslanika da predlažu zakone.

„Najčudnije u svemu je da sam u tom Predlogu, između ostalog, već predložio mogućnost individualnih kandidatura, što je parlamentarna većina predložila tek sada, nakon dvije godine, valjda kao recidiv neuspješnog rada čuvenog Odbora“, kazao je Damjanović.

On je dodao da je u najmanju ruku neobično da se sada apostrofira ta odredba.

„Predlog vlasti, koji je nakon povlačenja u decembru ponovo predložen, istovjetan je povučenom predlogu, pa to govori i o tome da svrha predlaganja nije dogovor o promjeni postojećeg izbornog zakona, već pokušaj ubiranja poena kod dijela domaće i međunarodne javnosti“, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, zbog toga je, uz nesporno pravo i potrebu da Skupština ravnopravno raspravlja o svim uredno podnešenim predlozima, ključno da se sjedne za sto i da se naredna dva mjeseca iskoriste za dogovor o zakonskim rješenjima i političkom mehanizmu primjene zakona kako bi se stvorio ambijent za fer i demokratske izbore, odnosno za slobodno izjašnjavanje političke volje.

Damjanović smatra da je neophodno snažno posredovanje međunarodne zajednice.

„Prije svega Evropske unije, makar na način na koji je to urađeno u Sjevernoj Makedoniji, kako bi se u atmosferi ozbiljnih političkih, pa i građanskih podjela rješavala kriza u državi, uključujući i kreiranje normalnog izbornog procesa“, zaključio je Damjanović.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.