Категорије
СНП

Ministre Darmanoviću, ne svađajte bratske države!

Vasilije Lalošević, funkcioner SNP CG

Umjesto da poradi na regionalnoj saradnji i pojača aktivnosti za ispunjavanje uslova za pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović odašilje strelice na državni vrh Srbije i svoje kolege u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Još prije desetak godina, gospodine Darmanoviću, zahvaljujući i SNP CG koja je bila predlagač, usvojili smo Deklaraciju za ispunjavanje uslova za početak pregovora sa EU i tada se dogovorili da treba iskoristiti postojeći konsenzus svih u Crnoj Gori o pristupanju evropskoj porodici naroda. Čak su i Vaši prethodnici na tom mjestu bili mnogo kooperativniji i racionalniji od Vas, smatrajući da se taj konsenzus mora sačuvati, ali i potvrdili našu tezu da Crna Gora mora uložiti dodatne napore i učiniti mjerljive rezultate u ispunjavanju obaveza iz preporuka Evropske komisije i Evropskog savjeta.

Ekspresno ste reagovali i pozvali ambasadora Republike Srbije na razgovor zbog njegovog, sasvim opravdanog, protesta izrečenog povodom puštanja Tompsona na RTCG na Dan pobjede nad fašizmom. Nažalost, niste našli za shodno da prekorite one koji su dozvolili da dođe do takvog incidenta u zemlji koja navodno baštini antifašizam kao jednu od svojih temeljnih vrijednosti, već onoga ko je na tu nesuvislost ukazao.

Gospodine Darmanoviću, ostavite se dnevno-političkih šićardžijskih računa. Intenzivirajte i unaprijedite odnose sa susjednim državama, posebno bratskim. Pospješite regionalne inicijative i ohrabrite unapređenje odnosa u parlamentarnoj dimenziji. To je posao ministra vanjskih poslova, a ne potpaljivanje vatre i narušavanje bratskih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je vanvremenska kategorija i Vi joj Vašim komentarima ne možete nauditi, ali nije Vaše da njene vjernike i poštovaoce svrstavate u red neprijatelja Crne Gore. Mitropolija je bila temelj državnosti Crne Gore i ne treba velika pamet da se to konstatuje i poštuje.

Mi u Socijalističkoj narodnoj partiji očekujemo od ministra vanjskih poslova da se posveti poslovima koji mu pripadaju, te da se ostavi nepotrebnog podgrijavanja tenzija i rasplamsavanja strasti u odnosima sa Srbijom, što nam nikako nije potrebno i nikome ne može donijeti dobro.

Vrijeme je da se okrenemo dijalogu i prevazilaženju razmirica, a da podjele i svađe ostavimo u prošlosti. Samo tako možemo osigurati prosperitetnu budućnost za sve naše građane.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.