Категорије
Актуелно

Без капи воде на причест до врха Румије

Традиционално празник свете Тројице- Духови, 7.јуни, свечано је прослављен на планини Румији изнад Бара, у цркви која је посвећена управо овом празнику.

На велики православни празник, на врх Румије износи се крст Светог Јована Владимира, реликвија стара више од миленијума. Крст чува братство Андровића.

Само једном у години, светиња “угледа свјетлост дана” о Тројичиндану, када крст износе на врх планине Румије.

Ове године крст светог Јована Владимира на врх Румије носила су браћа Горан и Милан Андровић.

Као и претходних година литија са крстом светог Јована Владимира у молитвеном ходу кренула од манастира светог Сергеја Радоњешког у два часа послије поноћи. На врх Румије литија је дошла у недељу, раним јутарњим сатима, након чега је почела служба.

На Тројчиндан, у цркви на Румији три свештеника су служили литургију: протојереј Јован Пламенац, парох барски протојереј ставрофор Слободан Зековић и свештеник Никола Радовић, уз молитвено учешће великог броја вјерника међу којима је било и дјеце.

„На Тројчиндан, у цркви свете Тројице много људи се причестило. Било је дивно, доста вјерника, много дјеце“, казао је отац Јован Пламенац.

 Са несаломивом вјером у Бога вјерници који су се причестили у цркви свете Тројице, стигли су на врх Румије, 1 596 метара, без капи воде.

Izvor: http://barskiportal.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.