Категорије
Актуелно

Amfilohije: Nemojte da glasate ovakvu vlast

„Sabranja crkve vjekovima traju na ovim prostorima i sada se nastavljaju“, kazao je Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vjernike da ne glasaju „bezbožnu vlast koja bi otimala svetinje“.

„Sabranja crkve vjekovima traju na ovim prostorima i sada se nastavljaju. Litije pozivaju na izmirenje braće, ove naše litije su jedinstvene. Narod se probudio duhovno i ništa ne traže. Sabrao se da u ljubavi proslavlja Boga. Ova naša sabranja su vezana i za bezakonje, onaj zakon koja nam je u noćna vremena nametnula Skupština, kojim se otimaju zadužbine drevne, koje nijesu građene ni za kaluđere ni vlastodršce, već u slavu Boga“, kazao je Amfilohije večeras ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u kojem je održan moleban za, kako su saopštili iz Mitropolije crnogorsko-primorske, mir i bratsku slogu.

„U tom duhu su i naša sabranja kao molba onima na vlasti sa se otrijezne i ne otimaju od crkve Božje. Ono što nas je zapanjilo, i nas i Evropu ovih dana, je rušenje crkava i otimanje. Započelo sa otimanjem i rušenjem konaka na Briskoj gori. Ono što je okupator srušio, narod sa crkvom krenuo da obnavlja i to je ovdje su došle antiterorističke grupe naoružane do zuba kod četiri monahinje. I prijete da će dalje rušiti jer nemamo, navodno, dozvole. Od kad sam mitropolit neprekidno smo tražili dozvole od vlasti. Nikad se nije desilo do danas da prijete da progone ove koji nemaju državljanstvo. Oni su došli da ugrađuju svoj život u crkvu, ne da razaraju Crnu Goru. Šta je za Crnu Goru – razaranje svih preduzeća i sad treba i hramove razoriti. Je li to za Crnu Goru“, dodao je Amfilohije.

Amfilohije večeras ispred Hrama
Amfilohije večeras ispred Hramafoto: Biljana Matijašević

On je kazao da su godinama tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove.

„Vrijeme okupatora je prošlo i treba da prođe vrijeme onih koji mastavljaju djelo okupatora i ne daju da se obnovi ono što je okupator srušio. Godinama smo tražili dozvolu za Miholjsku prevlaku i druge hramove. Hoće da ruše, neće ako Bog da, jer ima trezvenih ljudi i među njima. Zato ćemo mi nastaviti bratoljubive litije poštujuci i zdravstvene propise. Iako nijesu dali istinsko obećanje da ce promijeniti zakon, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, takvu valst narod ne treba da glasa. Crnogorci nikad takvu vlast nijesu glasali bez iz straha, ali straha nema više“, poručio je Amfilohije.

Ispred hrama se nakon molebana okupilo više od stotinu sveštenika i monahinja, a na platou se okupilo i oko stotinu građana.

Nastavak litija najavljen je za nedjelju.  

Izvor: https://www.vijesti.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares