Категорије
Култура

Riječ više sa Miomirom Mijom Vojinovićem – Esej donio nagradu

Smatram da je ovo uspjeh i mog grada Bijelog Polja, kao i moje države Crne Gore – kazao je Vojinović

Dvostruki laureat Puškinove nagrade za književnost sa prostora bivše Jugoslavije Miomir Mijo Vojinović, iz Bijelog Polja, smatra da je njegov i uspjeh njegovog grada i države.
– Presrćan sam. Ostvario sam neke svoje književne snove ovim uspjehom. Ono što je još bitnije, ovo nije samo moj uspjeh. Smatram da je ovo uspjeh i mog grada Bijelog Polja, kao i moje države Crne Gore – kazao je Vojinović.
Svečanosti povodom dodjele priznanja i nagrada traju više dana. Centralna ceremonija je na dan Moskve, početkom septembra, u Bijelom salonu Vlade Moskve.
Moskovska vlada u saradnji sa „Rosijskom gazetom” već dvadeset godina organizuje konkurs na određenu književnu temu. Svake godine predavači ruskog jezika iz cijelog svijeta pišu svoje književne radove. Tema ovogodišnjeg eseja je bila „Autogram Pobjede”, imajući u vidu činjenicu da je ove godine jubilej – 75 godina pobjede nad fašizmom.
Od hiljadu radova dosadašnjih dobitnika ove prestižne nagrade, samo njih 25 imaće čast da još jednom primi ovo veliko priznanje.
Mijo Vojinović je Fakultet ruskog jezika i književnosti završio u Moskvi, gdje je i stekao zvanje magistra nauka. Nagradu je zavrijedio književnim esejom. On je prvi put ovo priznanje dobio 2018. godine. Od prošle godine njegovo ime se nalazi u „Enciklopediji najistaknutih inostranih diplomaca sa ruskih univerziteta”.

Izvor: DAN.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.