Категорије
СНП

Vlast nema snage da državu otrgne iz ralja korupcije i kriminala

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

Još jedna u nizu negativnih analiza stigla je na adresu Crne Gore. Najnoviji Non pejper Evropske komisije upozorava na brojne probleme u funkcionisanju sistema državne vlasti u našoj zemlji, na šta je Socijalistička narodna partija Crne Gore mnogo puta upozoravala.

Nakon Fridom Hausa, Amnesti Internešnala, američke ambasadorke, sada i zvaničnici Evropske unije iznose jasne kritike na račun rada, odnosno nerada aktuelne vlasti. U ovom dokumentu se ukazuje na nedovoljnu reformu pravosudnog sistema, jalovu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ograničen napredak na polju slobode medija, pa je jasno da vlast nije uspjela, kao što je navikla, da zamaže oči međunarodnoj zajednici i da joj prezentuje nepostojeće uspjehe.

EK je ponovo ukazala na neprihvatljiv politički uticaj na Sudski i Tužilački savjet, treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda kao i neprihvatljiv izbor još sedam predsjednika sudova, izmišljanje funkcije predsjedavajućeg Ustavnog suda koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i Agenciji za sprečavanje korupcije, što sve ukupno izaziva zabrinutost EU, dok građani i cjelokupni demokratski ambijent u našem društvu zbog toga plaćaju visoku cijenu.

Vladina sporna stambena politika za funkcionere, uključujući i pripadnike pravosuđa, ponovo je kritikovana iz EU, čime je stavljeno do znanja crnogorskoj vlasti da se na takvim praksama ne može graditi sistem čije bi karakteristike trebalo da budu integritet, nepristrasnost, transparentnost, nezavisnost, neselektivan pristup i ujednačena i potpuna primjena zakona.

U oblasti slobode medija, iako se vlast trudi da prikaže napredak, stanje ostaje nepromijenjeno, što je uvidjela i Evropska komisija koja konstatuje da u slučaju napada na Oliveru Lakić još uvijek nisu podignute optužnice, dok stariji slučajevi napada na novinare, među kojima je posebno istakunuto ubistvo Duška Jovanovića, i dalje čekaju na adekvatan pravni epilog. Što se tiče RTCG, njena transformacija u istinski javni servis opterećena je brojnim problemima. SNP CG smatra da se i u ovom slučaju radi samo o fingiranju reformi, da se o nezavisnosti i profesionalizmu ove kuće ne može govoriti, te da RTCG ostaje bič u rukama vlasti protiv političke i svake druge konkurencije.

Evropska komisija je ukazala i na objavljivanje spiska osoba koje su za vrijeme pandemije korona virusa bile u samozolaciji, time potvrđujući naš stav da se ovakav slučaj nikako nije smio desiti i da je bilo potrebno pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja i poštovanja povjerljivosti ličnih zdravstvenih podataka i prava na privatni život građana.

Aktivnosti kriminalnih klanova sa kojima se povezuju čak 44 ubistva od 2012. godine, a po kojima Crna Gora sve više postaje poznata u svijetu, našle su se takođe na meti kritika EK, čime je vlasti poručeno da se ona moraju što prije rješavati jer EU u svoje okrilje ne želi i neće primiti državu koja će izvoziti ubice, narko dilere i druge kriminalce.

Dakle, poslednji Non pejper EK jasno identifikuje neuralgične tačke sistema koje je potrebno što prije tretirati, kako bi naše društvo krenulo putem oporavka i istinske demokratizacije. Međutim, vlast koja pregovara sa EU već duže od osam godina i koja je za sve to vrijeme uspjela privremeno da zatvori svega tri poglavlja, nema snage, elana i energije da našu državu iščupa iz ralja korupcije, nepotizma, kriminala, ekonomske stagnacije i ukupnog beznađa.

Promjena vlasti na jesen značiće krupan zaokret i u načinu vođenja procesa pristupanja EU, a naše društvo će, sigurni smo, pokazati dovoljno zrelosti, odgovornosti i spremnosti da se mijenja na bolje.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares