Категорије
Култура

Barski bend AKADEMIA održao lajv svirku na radiju D – Rok žurka za pamćenje

Barski rok bend Akademia gostovao je juče na Radiju D u okviru projekta Žurka pod maskama. Frontmen benda Božo Gagović istakao je da se već polako vraćaju radnim obavezama, te da ih naredne sedmice očekuju dvije svirke.
– Uželjeli smo se nastupa svakako, i biće teško vratiti se u formu, em što ulazimo u godine, em što smo po prirodi ljenčuge. Kad se naučimo jednom da smo vrijedni onda smo vrijedni ali nas je ova korona malo poremetila. Međutima, što se nas tiče nije bila baš neradna, snimili smo dva, tri singla, u pripremi je album koji bi trebao da izađe u periodu od septembra do aprila naredne godine, polako se završava. Gostovali smo po nekim radio emisijama, učestvovali smo u ovim akcijama ostani doma, čujali smo se svakdonevno i evo polako ulazimo u radni režim– kazao je Gagović.
Iako se u današnje vrijeme mnogi muzičari okreću solo karijeri, članovi ovog benda prema riječima frontmena, nemaju tih ambicija.
– Sa nama je preko godinu dana i Marija Brajović, šesti član Akademie. Nismo neki karijeristi da razmišljamo o solo karijeri, vrlo nam je drago da djelujemo onako kompantno iz Bara i svi nas prepoznaju kao Akademiu. Dok god budemo svirali to će tako da bude – naglasio je Gagović i objasnio kako je bend dobio ime Akademia.
– To je interesantno, svirali smo u svim barskim bendovima s kraja osamdesetih godina, Karlo V, Don Kihot, Ivan i legende, Katapult, Bel Mondo, prvi album koji je snimljen za PGP RTS još `88. godine i onda smo se razbili. Neko je otišao u vojsku, neko se oženio, neko je radio neku drugu muziku. I 2008. godine smo ponovo napravili bend i mislim da je Mišo Škuletić naš nekadašnji punopravni član predložio, jedini sam ja bio protiv jer sa inače ljubitelj imena sa dvije riječi. Moje predlog je biokao Zvučni zid ili Carstvo čula ali sam bio preglasan i ostalo je Akademia.
Na albumu koji je izdat kao retrospektiva 2002 – 2016 .našlo se 15 pjesama, a prema njegovim riječima, isto toliko će se naći i na ovom albumu koji slijedi.
– Biće 15, tu ima naravno i filmske muzike koju smo radili, zatim programske, ambijentalne muzike ali ima jedno 15 konvencionalnih pjesama koje se puštaju po radiju. Stidljivo radimo više za nas, a u principu smo kaver bend koji živi od svoga posla. Album će biti gotov za par dana, u obavezi smo prema Ministratsvu kulture koji je sufinansijer projekta da izdamo u nekom zakonskom roku. Nisam siguran da li će nam dopustiti da datum izlaska bude 25. april naredne godine kada će biti petogodišnjica izdanja prošlog albuma. Ako nas požure onda ćemo morati negdje od septembra. Ima 12 kompozicija Akademie od kojih su dva instrumentala, plus tri bonus trake koje su dvije navijačke pjesme za KK Mornar i poslednji singl naše koleginice Marije Brajović „Zar imaš hrabrosti”. Znači sve ukupno 15 pjesama od kojih je 12 Akademie – dodao je Gagović.
Od 13. godine je kako kaže, ušao u ovaj muzički svijet i od tada pa do danas živi rokenrol.
–To je moj poziv i ne bih ništa mijenjao za nešto drugo – kazao je Gagović i otkrio da se čvrtso drže svog pravca.
– U principu žestoko odbijamo nastupe u lokalima gdje sviraju kolege druge provencije, prosto se ne osjećamo komotno, nije nam prijatno. Uvijek nađemo lokale koji su nam prijatni i dok god tjeraju taj stil koji nama odgovara mi tu i radimo.
Moram priznati da smo prvih godina bili malo energičniji, u međuvremenu nismo napravili kalkulaciju da pređemo da sviramo nešto što se naslanja na pop muziku ali smo u domenu rokenrola malo smanjili tenziju jer sve je manje slušalaca. Radimo onako kako u momentu mislimo da treba –zaključio je Gagović.
Radio D nastavlja sa lajv nastupima naših poznatih izvođača, a prema riječima urednice Sande Rakočević slušaoce uskoro očekuju brojna iznanađenja.

Izvor: DAN.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares