Категорије
Актуелно

Orav pozvao na efikasnu istragu potencijalne nesrazmjerne upotrebe policijske sile

„Crnogorske institucije su sposobne da na adekvatan i legalan način odgovore na sve izazove, u skladu sa principima demokratije i vladavine prava. Kao lider u procesu EU integracije, Crna Gora poštuje evropske vrijednosti i standarde i bez obzira na ovakve i slične izazove, nastaviće sa svojom proevropskom i reformskom politikom, kao odgovaran partner EU“, kazao je Marković, kaže se u saopštenju

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivom Oravom o aktuelnoj situaciji povodom nereda u Budvi i više crnogorskih opština, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Oni su saopštili da je Marković  osudio „napade na pripadnike Uprave policije kao direktan pokušaj urušavanja demokratskih vrijednosti i ugrožavanja mira i bezbjednosti naših građana. Podsjetivši da je reakcija nadležnih organa na takvo ponašanje ustavna dužnost i obaveza policije, podvukao je da će, kao i uvijek do sada, svi eventualni slučajevi prekoračenja policijskih ovlašćenja biti hitno ispitani i adekvatno sankcionisani“.

Marković je, kako saopštavau,  još jednom istakao otvorenost Vlade za politički dijalog i dogovor u susret predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima „koji treba da se odvija u institucijama sistema, a ne na ulici“, kaže se u saopštenju.

„Crnogorske institucije su sposobne da na adekvatan i legalan način odgovore na sve izazove, u skladu sa principima demokratije i vladavine prava. Kao lider u procesu EU integracije, Crna Gora poštuje evropske vrijednosti i standarde i bez obzira na ovakve i slične izazove, nastaviće sa svojom proevropskom i reformskom politikom, kao odgovaran partner EU“, kazao je Marković, kaže se u saopštenju.

Kako su saopštili on je z aključio da je u najboljem je interesu Crne Gore i svih njenih građana da se i ovi izbori sprovedu na fer, miran i demokratski način i „Vlada će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da doprinese takvom ambijentu“, kaže se u saopštenju.

Orav je, kako su saopštili,  izrazio zabrinutost u vezi sa rastućim tenzijama u Budvi i njihovim posljedicama u ostalim opštinama.

„Pozvao je sve političke aktere na smirivanje tenzija i na efikasnu istragu potencijalne nesrazmjerne upotrebe sile od strane policije“, kaže se u saopštenju.

Šef Delegacije EU je, kako kažu, podsjetio i na poziv Brisela da svi politički akteri pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine prava, kao i da se uzdrže od jednostranih radnji i odluka.

„Orav je posebno istakao važnost stvaranja atmosfere koja omogućava iskren politički dijalog, kao i mirno i uredno sprovođenje predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora“, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.