Категорије
Култура

Melodija „Alke” dodirnula osjećanja Podgoričana

KONCERT GITARSKOG DUA SRĐAN BULATOVIĆ–DARKO NIKČEVIĆ U GLAVNOM GRADU

Već od prvih tonova kompozicije „Još ne sviće rujna zora”, gitarski duo dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević, nagovijestili su da će podgoričkoj publici prirediti još jedan ne samo vrhunski muzički, već emotivni doživljaj. Kompozicije sa njihovih prethodnih albuma, kao i ekskluzivno sa najnovijeg albuma „Peninsula” u izdanju „Naxos Records”- a, nižući se, napravile su zatvoreni krug posebnog razumijevanja, skoro opipljivog fludia između publike i umjetnika. No, kao posebni vrhovi, „visinske kote”, istakle su se kompozicije Bulatovića „Alka” – po motivima staropodgoričke pjesme „Pomrčina Stara varoš spava”, zatim Nikčevićeve „Emocije” koja je dotakla sve u publici, kao i bis, Bulatovićeva kompozicija „Djetinjstvo”. No, možda je to „nepravedan” izbor, jer, i ostali komadi, svaki na svoj način doprinosili su da publika, prosto rečeno, uživa. Uspjehu koncerta svakako je doprinijela i očigledna motivisanost muzičara, svojevrsna „glad” za susretom s publikom uživo, jer, kako su naveli, posljednji nastup uživo održali su u januaru u Njemačkoj. Zadovoljstvo im pričinjava i činjenica da nakon tri godine ponovo sviraju u Podgorici.
– Ne nastupamo često u Glavnom gradu, ali ovaj koncert je bio inspirativan i zbog sjajne publike i zbog ambijenta – trga, platoa ispred biblioteke na kojem smo svirali. Podsjetio me je na neke ljetnje festivale u Italiji, gdje smo uživali svirajući na otvorenom na njihovim predivnim trgovima. Sve je to proizvelo jak utisak na mene – iskreno je rekao nakon koncert gitarista Srđan Bulatović.
Tokom koncerta Nikčević je naveo da se trude da svaka kompozicija bude komad za sebe, originalna, iako postoje ograničenja, a koja gitare kao instrumenti nose sa sobom.
– Tačno je to, i dosad nam je polazilo za rukom da svaka kompozicija bude različita po karakteru, ritmu, melodiji, stilu. A, koliko ćemo još u tome uspijevati, vidjećemo. No, naša autorska muzika, kao što se i čuje prožeta je različitim muzičkim uticajima – klasike, flamenka, popa, roka, filmske muzike, tradicionalnog folklora, i mislim da je to dobro – naveo je Bulatović.
Koncert na platou Narodne biblioteke „Radosav Ljumović” gitarskog dua Bulatovića i Nikčevića održan je u sklopu muzičkih programa manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.