Категорије
СНП

Vlast rebalansom budžeta maže oči građanima

Bogdan Božović, potpredsjednik Odbora SNP Glavnog grada

Skupština je glasovima 42 poslanika vladajuće koalicije, po hitnom postupku, zbog pregovora o novom zaduživanju kod Međunarodnog monetarnog fonda, usvojila Predlog zakona o izmjenama zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu.

Ministar finansija Darko Radunović je predstavljajući predlog rebalansa budžeta u Skupštini kazao da se procjenjuje ostvarenje oko 650 miliona prihoda u turizmu u 2020. godini, što je oko 450 miliona manje u poređenju sa prihodima ostvarenim u prošloj godini i predvidio pad prihoda od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, izvjesno je da će doći do pada stranih direktnih investicija sa sedam odsto BDP-a u 2019. na 5,4 odsto u 2020. Sve ovo, po riječima ministra Radunovića će dovesti do pada GDP-a od 6,8 odsto. Prema ovom scenariju, izvorni prihodi budžeta će biti niži za 350 miliona eura.

Planirani nivo deficita budžeta za ovu godinu iznosi 335,89 miliona eura ili 7,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani veći je 285,9 miliona. Kada se na ovaj iznos dodaju planirana nedostajuća sredstva, prema procjeni Ministarstva, Crnoj Gori nedostaje 877 miliona eura. Po riječima ministra Radunovića, dva mjeseca pred istek mandata Vlade, zadužićemo se dodatnih 500 miliona eura.

Da je ovaj rebalans samo mazanje očiju javnosti, najbolje govori podatak da projektovani pad prihoda od turizma od 40 posto, evidentno imamo već danas. Koliki će na kraju biti taj gubitak, ne možemo ni da procijenimo obzirom na trenutni razvoj epidemije korone kao uz niz pogrešnih i selektivnih odluka o zatvaranju granica koje sprovodi Vlada Crne Gore koje su potpuno uništile pripreme za sezonu.

Građani Crne Gore su sve više svjesni da je država Crna Gora pred bankrotom i da je to jedini razlog zbog koga je Predsjednik požurio sa parlamentarnim izborima jer će već u septembru i oktobru doći do smanjenja plata u javnom sektoru i neizbježnog smanjivanja javne potrošnje kao i ukidanja privilegija na koje je DPS hunta navikla.

Sad na vidjelo izlazi koliko je u našoj državi prisutno nedomaćinsko upravljanje sredstvima iz Budžeta i neodrživost ekonomije koja je svih ovih godina vladavine DPS-a opstajala zahvaljujući zaduživanjima u milijardama eura.

Zbog toga se svakodnevno izazivaju ekscesne situacije, vrši se policijsko nasilje prema legitimno izabranim odbornicima u Budvi, sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i građanima kako bi običnom posmatraču odvukli pažnju od katastrofalne finansijske situacije u državi.

Neka gospoda iz Vlade kažu na glas, kako će obezbijediti sredstva za normalno funkcionisanje budžeta ako prihodi od turizma budu manji za 80 posto kada nam se zbog korone smanje direktne strane investicije, poveća nezaposlenost, smanje prilivi iz inostranstva od naših ekonomskih emigranata i dođe do rapidnog rasta siromaštva u Crnoj Gori? Hoćete li tada posegnuti za zakonskim instrumentima i naplatiti poreze iz imovine vaših tajkuna, naplatiti koncesije, smanjiti plate u državnim institucijama, smanjiti broj zaposlenih, prodati vaše majbahe i ostale luksuzne automobile ili ćete vaše dugove opet natovariti na vrat građana?

Vi, gospodo, pripadate političkoj prošlosti, narod piše istoriju, narod u Crnoj Gori će osvojiti slobodu!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.