Категорије
Актуелно

Никшићки љекари одговорили Храповићу: Прећутали сте пребијање нашег колеге; питања је много, а од Вас само оптужба

„Да ли сте бринули за наше породице кад би им дошли након дана, током ког смо носили хируршке маске, јер су оне противепидемијске биле права ријеткост?“ „Овога пута ћемо потписати само љекаре који су те вечери имали срећу или коб да се затекну у никшићкој болници. Свјесно ћемо за себе „присвојити“ неке нове стигме које ће нам без сумње брзо бити приписане, а колико смо на правом путу најбоље показује подршка која стиже од колега са свих страна.“

Група никшићких љекара одговорила је саопштењем на честе медијске иступе министра здравља Црне Горе, Кенана Храповића, у којима је критиковао њих и њихове колеге који дају подршку литијама и одбрани светиња, и на тај начин, по његовом суду, стављају властите интересе изнад живота и јавног здравља.

Њихово реаговање преносимо интегрално.

„Министру здравља и члану НКТ господину Храповићу

С обзиром да не располажемо државном логистиком која је Вама при руци, као и да нијесмо у могућности да се обратимо црногорској Скупштини нити страним дипломатама, принуђени смо да се огласимо овим путем.

Више пута сте нас оптужили за непоштовање мјера НКТ и угрожавање здравља људи а да при том нијесте изнијели ниједан ваљан аргумент. Дозволите да Вам скренемо пажњу на сљедеће чињенице.

Пошто је у Црној Гори пребројавање ушло у моду неће Вам бити тешко да установите да је број љекара присутних на литији био мањи од норматива који је прописао НКТ. Ношење маске на отвореном у нашем граду није било обавезујуће ни тада ни сада.

У Никшићу, као ни у сусједним општинама, у том тренутку није било позитивних на корона вирус па се окупљање испред Цркве није могло сматрати високоризичним.
Трудили смо се да током хода одржимо физичку дистанцу. Не вјерујемо да постоји грађанин који је током трајања НКТ мјера увијек био два метра удаљен од својих рођака, пријатеља и колега. Треба ли све њих етикетирати или је то „привилегија“ резервисана само за нас?

Будући да сте више пута рекли да здравље нема цијену и од нас бранили Хипократа коме се нијесте заклели не можемо а да вас не питамо:

– Зашто нијесте осудили пребијање нашег колеге и зашто се нијесте оградили од изјаве првог човјека општине Никшић?

– Да ли сте бринули за наше породице кад би им дошли након дана, током ког смо носили хируршке маске, јер су оне противепидемијске биле права ријеткост?

Кенан Храповић, министар здравља

У мору изјава којима је јавност запљуснута нашу пажњу је посебно привукло Саопштење колегијума директора КЦЦГ. Међу потписаним су и колеге које лично познајемо и чији су људски и професионални капацитети за нас неупитни. Зато ћемо првенствено њима поставити неколико питања вјерујући да имамо шта рећи и коме писати.

– Да ли заиста вјерујете да смо одласком на литије унизили професију?

– Је ли разумно помислити да би свјесно или из нехата угрозили здравље других укључујући и чланове наших породица?

– С обзиром да знате бар неке од нас, чиме су Вас убиједили да смо промотери ове или оне партије? Број потписника међу нама који је политички активан је занемарљив, да ли то исто можете рећи за већину колега уз које сте се потписали?

– Има ли логике у покушају да нас тестирају дан након литија и да ли НКТ посједује нека нова сазнања везана за трајање инкубације?

– Да ли је ико од вас мимо протокола долазио у Ургентни центар да прегледа и пише извјештаје? Шта би помислили запослени када би од куће додатно позивали средњи кадар да Вам у томе асистира?

Питања је много а од Вас само та оптужба. Овога пута ћемо потписати само љекаре који су те вечери имали срећу или коб да се затекну у никшићкој болници. Свјесно ћемо за себе „присвојити“ неке нове стигме које ће нам без сумње брзо бити приписане, а колико смо на правом путу најбоље показује подршка која стиже од колега са свих страна.

Др Бајовић Дејан, хирург
Др Варајић Мирко, гинеколог
Др Кнежевић Милан, гинеколог
Др Мијушковић Марија, анестезиолог
Др Митровић Марко, ОРЛ спец.
Др Митровић Перо, ортопед
Др Павличић Дејан, ортопед
Др Пјешчић Мара, анестезиолог
Др Чизмовић Сања, педијатар

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.