Категорије
СНП

Teret krize ne smije pasti na leđa studenata

Mr Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

Crnogorska vlast, vodeći se potrebom da što više popuni rupe u budžetu koje je sama proizvela, okomila sa na još jednu ranjivu kategoriju stanovništva koja bi trebalo da iz svog džepa nakodnadi nedostatke. Tako je predloženo da crnogorski studenti moraju da plaćaju specijalističke studije na jedinicama Univerziteta Crne Gore u iznosu od 500 eura po semestru, odnosno 1.000 po godini.

Naime, s obzirom na to da se ove godine prvi put organizuju budžetske dvogodišnje magistarske studije, Senat Univerziteta Crne Gore je predložio da se specijalističke studije i jednogodišnje master studije organizuju isključivo kao samofinansirajuće.

Ovo je još jedan zaokret u obrazovnoj politici Univerziteta Crne Gore koji ide na štetu studenata, a koji ovakvu odluku nisu očekivali i koji će u sve složenijoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa biti primorani da odustanu od daljeg školovanja ili da se snalaze kako znaju i umiju da plate ono što se traži od njih.

Postavlja se pitanje otkud sve veći nameti za studente u zemlji koja je svojim Ustavom propisala da je školovanje besplatno? Takođe, ostaje nejasno kako Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo prosvjete, nakon što su slavodobitno prošle godine objavili da će master studije biti besplatne, sada izlažu studente novim troškovima, ne brinući o tome kako će se to odraziti na njihovo ionako loše ekonomsko stanje.

Treba li podsjećati da su se studenti prošle godine jedva izborili da ne plaćaju dodatne troškove za prijavu magistarskog rada, osim onih koji se odnose na školarinu i na prenos kredita za nepoložene ispite?

Da li se radi o pokušaju da se unaprijed nadoknadi ono što će se navodno pokloniti studentima kroz besplatne master studije? Kako se situacija odvija, ne bismo se iznenadili i da se kroz neko vrijeme, a pod izgovorom problema koje je donijela pandemija korona virusa, odustane od odluke da master studije budu besplatne i da se na taj način ućari još neki cent od osiromašenih studenata i njihovih porodica.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da ekonomska kriza ne smije da se prelama preko studenata kao jedne od najugroženijih kategorija stanovništva i da im se otežava završetak školovanja. Umjesto toga, neophodno je pronaći način da se oni oslobode planiranih nameta i da im se omogući da što lakše dođu do svojih diploma i da što prije pronađu zaposlenje kako bi pomogli sebi i svojim porodicama.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.