Категорије
СНП

Izbori po mjerama NKT ili po zakonu

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG

Danas će tzv.Vladino NK tijelo da utvrdi preporuku i donese mjeru da li će se ili neće održati parlamentarni izbori koje je predsjednik države zakazao za 30. avgust. Dakle, da li će biti izbora po pravilima NKT a ne po Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Poznato je da u institucijama imamo vd stanje. Poseban problem kada su u pitanju zakazani izbori, predstavlja činjenica da Ustavni sud koji trenutno nema predsjednika, odlučuje kao vrhovni organ o žalbama u izbornom postuku.

Ukoliko tokom izbornog procesa DIK dobije prigovor, postavlja se pitanje da li treba da primjenjuje mjere NKT ili Zakon o izboru odbornika i poslanika. Takođe, ćutanje institucija sistema na neustavno raspisane izbore u Crnoj Gori, još je jedan u nizu razloga koji dovodi u sumnju izborni proces. Da se ne pominju afere “Snimak”, “Koverta” i “Spisak” koje još nemaju pravni epilog, jer vlast hoće da ih pošalje u zaborav.

Sa druge strane, valja se podsjetiti da je predsjednik države svojevremeno odložio izbore u Tivtu zakazane za 5. april i u obrazloženju naveo da će se održati u roku od 90 dana od prestanka epidemije korona virusa. Iste je zakazao za 30. avgust zajedno sa parlamentarnim i to 20. juna kada je donio novu odluku, iako se zna da je epidemija bila u mnogo većoj eskalaciji nego 20. marta. Poređenja radi, 20. marta je u Crnoj Gori bilo 10 zaraženih korona virusom, a danas ih je 60 puta veći broj!

Dakle, može se zaključiti da vlast u Crnoj Gori ne mari mnogo za čovjeka-građanina, već je isključivo briga za poslanički i odbornički mandat. Vlast ne interesuje život svakog svog građanina, već je interesuje novac. Nije bitno zdravlje ljudi, već moć koju bi još jednom da probaju da osvoje preko osiromašenih i obespravljenih građana.

Vrijeme je da se to promijeni. Vrijeme je da se zaustavi ova odnarođena vlast u svojim crnim namjerama jer život je u pitanju. A on nema cijenu. Ni po mjerama NKT ni po zakonima Vlade.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.