Категорије
Актуелно

Владика Јоаникије: Народ је изгубио повјерење у НКТ, нијесмо слијепци да не видимо да љекари ДПС-а купују људске душе за изборе

Сходно томе, додао је Владика, не треба никада више дозволити да полицајци стоје пред храмом и легитимишу сваког ко улази у храм

Бесједећи током свете службе Божју, коју је, у недјељу 19. јула 2020. служио у храму Христовог Рођења у Мојковцу, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије се осврнуо се и на рад надлежних здравствених органа у Црној Гори, задужених за борбу против заразних болести.

Оцијенио је да се изгубило повјерење у њихову професионалност и аполитичност.

„Изгубили смо повјерење у ове који нам, сваки дан, саопштавају ове мјере, не зато што не поштујемо медицину, поштујемо медицину много, али је у медицину ушла политика. Кажите ми, да ли има иједног који није члан владајуће партије. Па зар у партијама станује знање? Добро би било да је тако, само се учлани у партију и имаш све знање и многи мисле да је то тако, а није тако“, каже владика Јоаникије и додаје:

„Да је тамо струка, ослобођена од политике ми бисмо то поштовали, а и овако поштујемо. Поштујемо, јер смо цивилизовани људи, зато што поштујемо и државу и њене наредбе, али држава не поштује сама себе ако у оваквим случајевима треба да се пита политика, а не струка, када видимо оне, који нам прописују ове мјере, како агитују, како купују људске душе. Ја то знам, ја сам Епископ овог народа и знам да купују људске душе, како да им вјерујеш ишта више?“, констатовао је Епископ Јоаникије.

владика данас у Мојковцу, фото: Сара Крговић

Сходно томе, додао је Владика, не треба никада више дозволити да полицајци стоје пред храмом и легитимишу сваког ко улази у храм.

„То је вид притиска, то је удар на вјеру и вјерску слободу. То се нигдје у свијету не смије чинити. Свака држава, у сваком моменту и у сваком стању, мора да поштује свачију вјеру и слободу сваког човјека, а ми смо дужни да не угрожавамо ничим и ничим не угрожавамо. Молимо се Богу за здравље“, навео је Његово Преосвештенство.

Указао је на то да су Цркву хтјели да оптуже за ширење заразе, те поручио да се Црква мора борити против таквих злоупотреба.

„Хтјели су да нас оптуже да ми преко причешћа ширимо заразу, па се показало да није тачно. Нећу да говорим о свим детаљима да је то гнусна лаж. Понекад морамо да кажемо и овако оштру ријеч да знамо гдје се налазимо. Јесте, има заразе и треба се чувати, треба поштовати медицину, струку и државу, све то треба поштовати, али, нијесмо слијепци да не видимо шта се ради, да су много злоупотребили и морамо се борити против тих злоупотреба“. Није то само код нас, све власти овог свијета то злоупотребљавају, али струка мора да демантује те лажи и наша струка коју имамо, хвала Богу, треба да демантује све лажи. Зашто не демантују кад су хтјели да нас оптуже да ширимо заразу? То су радили и хтјели су поједине стручњаке да уведу у ту лаж. Хвала Богу нико се од стручних људи није ту изјаснио, него новинари, политичари, злотвори разни, разне службе, разне удбе. Ту су нам прашину бацали у очи, али што се не нађе неко од стручњака да каже да то није тачно, да су то лажи. Нико не рече, према томе, нема довољно савјести“, оцијенио је владика.

Навео је да у оваквом времену треба да се молимо Богу, да се сабирамо у нашим светињама и чувамо јединство.

Не можемо чувати наше светиње ако не очувамо, прво, наше јединство, да будемо сложни, да не замјерамо једни другима, да прелазимо преко ситница, да се увијек изнова нађемо, сјединимо око Христа и Његових Светих Тајни, да тако посвједочимо да смо хришћани и да Црква тако, увијек, посвједочи Бога Живога и саму себе“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.