Категорије
Актуелно

Без помака у преговорима МПЦ и Владе Црне Горе: Сјутрашњи састанак и посљедњи

Како сазнајемо, данашњи преговори се настављају, међутим, сјутрашњи састанак означиће и завршетак започетих преговора

Крајем децембра прошле године, Влада Црне Горе усвојила је дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести, а чијем је доношењу претходило неуставно хапшење опозиционих посланика.

Наставак преговора: Сјутрашњим састанком се завршавају

Како сазнајемо, данашњи преговори се настављају, међутим, сјутрашњи састанак означиће и завршетак започетих преговора.

Након првог састанка није било изјава за медије.

Подсјећамо, незадовољство православног становништа, али и неспремност Владе да изађе у сусрет и промијени дјелове Закона који су директно уперени против Српске православне цркве у Црној Гори, те јасно откривају намјере режима Мила Ђукановића да легализује отимачину имовине СПЦ: преточило се у величанствене литије широм Црне Горе које су окупиле готово половину цјелокупног становништва.

Међутим, инсистирање актуелне власти, упркос осудама са међунардоних адреса, на спровођењу таквог антицивилизацијског Закона није јењавало. Напротив, нарочито у периоду короне, отворен је и званично „лов на вјештице“ од стране „независног“ Тужилаштва: хапшени су и малтретирани грађани који су активни учесници у одбрани светиња, једнако је прогоњено и свештенство, а све је то кулминирално тамничењем епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, као и срамним хапшењима митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Упркос наведеним чињеницама, Митрополија црногорско приморска је ипак одлучила да настави преговоре са Владом Црне Горе истичући да је позив дошао касно, али да Црква одувијек јесте и била привржена дијалогу.

Из тог разлога, прихватамо Ваш позив, иако стиже са не малим закашњењем, за довршетак започетог па прекинутог дијалога, у нади да то не чините ради укључивања ове теме у Вашу предизборну кампању, на шта не можемо пристати, како због Цркве Божије тако и због вјерног народа. Очекујемо да ће Влада у потпуности коначно испоштовати црквени и правни субјективитет МЦП и епархија СПЦ и прихватити наше предлоге о измјенама и допунама поменутог Закона„, наводи се у јучерашњем саопштењу МЦП.

У Црној Гори се прогоне хришћани: Са међународних адреса потврде о дискриминаторском карактеру Закона о слободи вјероисповијести

Подсјећамо, посланици Европског парламента из реда Европског хришћанског политичког покрета (ЕЦПМ) су 27. јуна у Бриселу објавили Декларацију о црногорском Закону о слободи вјероисповјести, тражећи да Влада измијени суздржи се од употребе силе над сопственим грађанима. Реакција, такође, није изостала ни од америчке организације Фридом Хаус која је јасно означила да је поменути Закон уперен искључиво против Српске православне цркве.

Реакције на контроверзни Закон стигле су и од руског Министарства спољних послова, а портпаролка Министарства Марија Захарова је казала да сматра да се ради о намјери да се унесе раскол у православни свијет и уништи јединство духовног пространства на Балкану. Она је оптужила власт у Црној Гори и Вашингтон за напетост око Српске православне цркве.

С друге стране, америчка комисија за вјерске слободе је недвосмислено поручила да се у Црној Гори прогоне хришћани, те да – умјесто да буде заговорник међународних вјерских слобода, Европа занемарује посвећеност овом основном људском праву у иностранству.

Митрополит Амфилохије: Не гласајте за оне који подржавају Закон о слободи вјероисповијести

Митрополит Амфилохије је на једној од литија у Рисну, коју је предводио, коментаришући литије, поручио „да ми свједочимо слободу којом смо обдарени од Господа ходећи у литијама црногорским градовима“.

Он је том приликом подсјетио и на косовски завјет.

„Жртвовање себе за ближње своје, за светиње Божје – то је оно ради чега је цар Лазар себе жртвовао, и сви они кроз вјекове који су се иопредјељивали за оно што је вјечно, што је непролазно, за разлику од оних који се клањају мртвим, пролазним, ништавним стварима, који проглашавају лаж и безакоње за закон. Нажалост, и ми смо то дочекали овдје у Црној Гори да је безакоње проглашено за закон, и то у име народа“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Упитао је који је тај народ који гласа за некога који безакоње проглашава за закон.

Ја вјерујем докле се не скине то безакоње да нећете наћи ни једног ни Бокеља, ни Црногорца ни Брђанина који ће гласати за тако безакоње и за оне који тако безакоње отимања светиња устоличују први пут у историји Црне Горе„, казао је митрополит.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.