Категорије
Друштво

ШЋЕКИЋ: ЦРНУ ГОРУ ВИДИМ КАО ДРЖАВУ СВИХ ЊЕНИХ ГРАЂАНА, А НЕ КАО ПРИВАТНУ ДРЖАВУ ПОЈЕДИНАЦА

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић честитао је свим грађанима 21. јул, Дан општине Беране. У свом обраћању грађанима Берана, у спомен кући војводе Гавра Вуковића, упутио је поруке заједништва и грађанског јединства ради превазилажења друштвених подјела, и осврнуо се на реализоване активности Општине Беране у циљу развоја града.

„Поштовани пријатељи, драги Беранци,
Беране и овај крај су дали огроман допринос и 13-ог и 21-ог јула, како 1878. године, тако и 1941. године. Оба ова датума вреднујемо на посебан начин,показујући огромну љубав према својој Црној Гори.

Оставили смо видљив траг на и плану изградње и развоја савременог града. Умногоме смо побољшали путну инфраструктуру, водоснабдијевање, градско језгро у потпуности је добило ново рухо, уз велике радове и у приградским насељима и на сеоском подручју. Унапријеђена је пољопривредна производња, повећане су субвенције, чиме смо директно побољшали квалитет живота наших суграђана. Успјешно смо организовали први Међународни сајам пољопривреде у Црној Гори.

Уз одговорне социјалне мјере и брижљив однос према ученицима и студентима, сврстали смо се у модеран град, који подједнако води рачуна о свим својим грађанима. Све службе, јавне установе и предузећа одговориле су и одговарају савременим изазовима, кроз које тренутно пролазимо. Уз јачање професионализације, редовно усавршавање и унапређивање инфраструктуре, свакодневно се стварају бољи услови за рад и одговорнији однос према грађанима.

Прва смо Општина која је опредијелила субвенције нашим привредним субјектима и предузетницима, који у периоду епидемије нијесу обављали своје услуге. Такође, угоститеље смо ослободили плаћања локалних комуналних такси за кориштење јавних површина за ову годину, као што смо ослободили на 90 дана плаћање накнада за приступ комерцијалним објектима, као и обавезе плаћања закупа за сва правна и физичка лица. Обавезе плаћања пореза на непокретности ослобођени су сви регистровани пољопривредни произвођачи, као и сви власници пољопривредног земљишта и шума. Уз све то, такси удружења и предузетници ослобођени су плаћања такси за лиценцу за 2020.годину. Одложено је плаћање пореза на непокретности, и приреза порезу на доходак.

Уз све ово, средства буџетске резерве усмјерена су на санацију социјалне ситуације, као и на економску ситуацију најугроженијих привредних дјелатности, погођених тренутном ситуацијом. Не смијемо никако заборавити ни пакете помоћи за 700 и више породица погођених овом кризом. Ово је само дио мјера, које је општина Беране предузела као одговор на актуелне проблеме, изазване епидемијом.

Чувени антиуставни Закон о слободи вјероисповијести узбуркао је црногорску јавност. Десетине хиљада наших грађана изашло је на улице, и на један миран, достојанствен начин присуствовало многобројним литијама широм наше државе. Грађани Берана су и овога пута, јасно и недвосмислено послали поруку да се наша припадност митрополији црногорско-приморској и епархији будимљанско никшићкој Српске православне цркви на овим просторима никада није доводила у питање, уз тежњу ка миру, љубави и превазилажењу подјела било које врсте.

Желим отворено и недвосмислено да и данас поручим да Црну Гору видим у другачијем свијетлу, ослобођену баласта корупције и криминала, као државу владавине права, једнаку и по мјери свакога од нас у друштву европских народа. Свим својим бићем наставићу да се демократски борим за те и такве вриједности. Сви политички субјекти у том правцу морају одговорно да размишљају јер мир нема цијену.

И да закључим – светосавље и антифашизам итекако могу заједно, али не и фашизам, мржња и подјеле, које се у последње вријеме могу примијетити у односу на православни дио нашег становништва.

Црну Гору видим као државу свих својих грађана, а не као приватну државу интересних појединаца. Дубоко вјерујем да ће нека нова влада, већ у септембру имати тежак и озбиљан изазов- да овакву, подијељену и економски ослабљену државу врате у окриље демократије и уведу у чланство европских породица“, наводи се, између осталог, у обраћању предсједника општине Драгослава Шћекића.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.