Категорије
Култура

U crkvi Santa Maria in Punta simbolično otvoreno 34. izdanje Budvanskog festivala

Otvaranjem izložbe „Savremena crnogorska skulptura”, zasnovane na hronološkom pregledu vajarskih djela iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore u izboru muzejskog savjetnika Marine Čelebić, simbolično je u crkvi Santa Maria in Punta, u Budvi, počeo 34. festival „Grad teatar”.
– Epidemiološka situacija u zemlji nam ove godine diktira takve uslove. Otvaranje, kao i samo održavanje izložbe, je u skladu sa dobijenim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore – saopšteno je iz pres-službe „Grada teatra”.
Savremena crnogorska skulptura, koja čini ovu izložbu, je raznovrsna, što i potvrđuju radovi koji je čine, kako po tehnici tako i po načinu tretiranja forme. Autori čija su djela prezentovana na izložbi su: Stevan Luketić, Marko Brežanin, Luka Tomanović, Srđan Kovačević, Krsto Andrijašević, Pavle Pejović, Risto Radmilović, Miodrag Šćepanović, Peko Nikčević, Tijana Dujović Liščević, Ana Đukanović Miljkovac, Sanja Bulatović.
Kako je navedeno u objašnjenju Marine Čelebić, ono što se podrazumjeva pod skulptorskim tehnikama je vajarski rad u različitim materijalima, od tradicionalnih, koji se upotrebljavaju od praistorije do danas, a to su: kamen, drvo, glina i metal, pa do novijih materijala, koji se pojavljuju u vremenu industrijske proizvodnje, kao što su fabrički oblikovani metali, žice, ploče, plastične mase. Osnovnu vajarevu tehniku određuje ne samo materijal, nego i njegov odnos prema materijalu u kojem radi.
– Majstor obrade metala Stevan Luketić za realizaciju svog djela „Skulptura LLS IX” koristio je hladnjak. Transpozicijom odbačenog industrijskog materijala/predmeta stvorio je novi plastični oblik dao mu suštinu, estetski i umjetnički cilj, materijalizovao osnovnu ideju.
Marko Brežanin, poznat kao autor brojnih portreta, pa je i ovom prilikom predstavljen radom u gipsu „Portret Aleksandra Čilikova”. Naglašena je realnost ličnosti, sa težnjom da prodre u njeno psihičko stanje i uspijeva da laganom stilizacijom forme, pokaže izraz, kao manifestaciju snažnijeg unutrašnjeg pokreta, da se primakne suštini tog stanja i približi njegovom simbolu.
Luka Tomanovićkojem je od materijala odgovaralo drvo iz kojeg je izvlačio sugestivne poze i postizao uzbudljivu asocijativnost, „uhvaćeni” pokret. Skulptura „Ležeći akt” je preformulisana iz mirne forme u ležeću pozu tijela, uopštena da se približava apstrakciji, zadržavajući asocijativnu sugestiju. Tomanovićev izraz počiva na prefinjenoj modelaciji i suptilnom osjećanju – navode iz „Grad teatra”.
Umjetnik Srđan Kovačević obrađuje drvo vrlo promišljeno i nastoji da uklopi svoju zamisao u izdužene forme debla i tokove koje ono sadrži.
– Vodi računa prilikom izbora drvenih formi iz prirode: o vrsti, boji, kvalitetu. Skulptura „Dva lika jedne žene” urađena u orahovom drvetu, tamne je boje. Na drvenoj formi iz prirode na jednoj strani intervenisanje je svedeno na minimalno, gotovo reljefno ucrtavanje ženskih atributa, dok su na drugoj strani oni naglašeni.
Krsto Andrijašević koristi drvo za izradu skulpture pod nazivom „Ženska”, gdje je ženska figura oživljena aplikacijama od metalne žice sa takvom obazrivošću da te intervencije izgledaju kao prirodne, neke djelove na figuri akcentira crvenom bojom.
Pavle Pejović je predstavljen kompozicijom „Dugo iščekivanje”, koju čine četiri ženska akta u bronzi koje on radi u karakterističnom arhaičnom maniru sa naglašenom ekspresijom njihovih mitsko-simboličkih slojeva.
Risto Radmilović se na ovoj izložbi predstavlja reljefom, bez naziva, u metalu-mesingu, vješto koristeći njegova specifična svojstva, stvara masivne apstraktne forme, oštrih ivica, glača površinu naglašavajući njegovo zlatno-žuto zračenje.
Miodrag Šćepanović,djelo pod nazivom „Pogled” radi u drvetu. U formi debla-javora sprovodi svoju zamisao na kojoj odmah uočavamo smisao za realno. Posebno nas zaokuplja obrada same površine, ženskog lika sa maramom, sprovedena do kraja sa naglašenim fiksiranim pogledom – navode iz „Grad tetra”.
Peko Nikčević, za izradu svog djela koristi kamen. Poštujući sve njegove karakteristike, intelektualnu preokupaciju i zamisao sprovodi minimalnim, jednostavnim intervencijama na prirodnoj kamenoj masi ili njenom dijelu.
Tijana Dujović Liščević je koristila pečenu glinu i žicu za rad pod nazivom „K nebu” koji predstavlja arhitektonski oblik koji seže uvis, blago navijen. Vrh je ogoljen, a na vrhovima žičanih konstrukcija zadržali su se trouglasti djelići keramike. Širi donji dio, ovog malog eksponata, čini „kuća” od blago oker keramike sa tamnim (braon i crnim) prugastim urezima, vertikalno i horizontalno.
Ana Đukanović Miljkovac je zastupljena skulpturom pod nazivom „Stojeća” iz ciklusa „Terakota I”, pa sam naziv ciklusa upućuje na tehniku izrade. Forma posjeduje elemente koji asociraju na žensku figuru.
Sanja Bulatović jednostavnim, mekim linijama stvara asocijativnu formu pognute figure, u bijelom mermeru, čiji je naziv „Sjetna”. Na mjestima gdje se volumen savija nastaje blaga, mekana igra svjetlosti i sjene – navodi se u saopštenju pres-službe „Grad teatra”.
Izložba „Savremena crnogorska skulptura” može se pogledati do 22. avgusta.


Po dva posjetioca uz korišćenje maski
– Izložba je usklađena sa svim preporučenim mjerama IZJCG za pristup i posjete ustanovama kulture (bibliotekama, arhivima, muzejima i galerijama), broj osoba, koji se mogu nalaziti u istom momentu u izložbenom prostoru, je limitiran na dva posjetioca, uz korišćenje maski i upotrebu dezinfekcionog sredstva koji su postavljeni na ulazu. Naravno, u slučaju bilo kakve izmjene u tim pravilima, javnost i naša publika biće blagovremeno obavještena – navodi se u saopštenju.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.