Категорије
Актуелно

Perović: SPC ima kondicije više od bilo koje vlasti

„Ni ime SPC ne obavezuje nijednog vjernika da bude po naciji ono što on neće da bude“

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je rekao, govoreći o odnosu crkve prema fenomenu nacije, da crkva koja ne poznaje ni Grka ni Jevrejina, ni roba ni slobodnjaka, svoju jačinu i vitalnost ne bi smjela da crpi iz bilo kojeg zemaljskog identiteta.

Ipak to ne znači da sada ne treba konstatovati da je jedina kanonski priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva (SPC), kao što je takođe i Crna Gora kao država priznata u Ujedinjenim nacijama (UN), kazao je Perović.

„Kao što se država Crna Gora, koja ima svoje granice, ne zove skup građana od Ulcinja do Pljevalja — nego se zove Crna Gora i to njeno ime koje je vremenom postalo i nacionalno ime, ne pretpostavlja da su svi njeni građani nacionalno Crnogorci. Tako ni ime SPC ne obavezuje nijednog vjernika da bude po naciji ono što on neće da bude. Drugim riječima, Srpska pravoslavna crkva kao Hristova crkva i jedina sveta saborna i apostolska crkva pod svoje okrilje okuplja sve vjernike, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost“, rekao je Perović učestvujući na okruglom stolu u Podgorici na temu „Pravoslavlje i nacija“.

„Ispod krova imena SPC mislim da su svi komotni, a pitanje je stila i crkvenoga života i načina da nijedan naš obred, javno obraćanje i služba ne bude sprovedeno na takav način da nečije identitetske osjećaje vrijeđa“, kazao je Perović i poručio da Crkva, bez obzira što se nalazi pod baražnom vatrom ideološke propagande aktuelne vlasti, ima više kondicije od bilo koje vlasti, prenosi sajt Mitropolije.

„Crkva je starija, više pamti, bolje zna, utemeljena je na dubljim osnovama nego što je to bilo koji zemaljski prolazni identitet i ona će na kraju objediniti narod jer ne može dozvoliti da se narod i po tom pitanju podijeli“, zaključio je Perović.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.