Категорије
СНП

Nadležni što prije da zaustave dalju devastaciju Tare

Građani Crne Gore nedavno su bili svjedoci još jednog ekocida. Ovog puta nastradala je rijeka Tara, „Suza Evrope“, koja je služila na ponos našoj zemlji i svojom ljepotom oduševljavala turiste iz svih krajeva svijeta.

Prekjuče je ona, zbog odlaganja betona i gline, bila toliko zamućena da planirane rafting ture nisu mogle da se održe, a turisti su nezadovoljni napustili ovo područje.

Tara, koja je načeta auto-putem i malim hidroelektranama, pretprjela je još jedan napad, a već duže vrijeme ona je i odlagalište otpada. Nadležnih inspekcijskih službi, po običaju, nema na vidiku, a nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su vjerovatno otišli na godišnji odmor i nemaju namjeru da ga prekidaju zbog Tare. Podsjećamo javnost da su to isti oni koji nas godinama ubjeđuju kako je u poglavlju 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, učinjen ogroman napredak.

Najdublji kanjon u Evropi i po svojoj veličini, posle Kolorada, drugi u svijetu, zaštićen po dva osnova – kao svjetska kulturna i prirodna baština UNESKO-a i zaštitom programa Man of biosphere (čovjek i biosfera), pod neprestanom je opsadom raznoraznih investitora i privilegovanih pojedinaca koji žele da iz njegove neprocjenjive vrijednosti izvuku korist za sebe.

Socijalistička narodna partija Crne Gore zahtijeva od nadležnih institucija da što prije reaguju i zaustave dalju devastaciju Tare kao jednog od naših najvažnijih prirodnih resursa. Očuvanje životne sredine i naših prirodnih ljepota mora biti ključni prioritet Crne Gore, prve ekološke države na svijetu.

Foto: Vijesti online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.