Категорије
СНП

Birački spisak i dalje ostaje veliki problem

VUKIĆ: BIRAČKIM SPISKOM UPRAVLJA VLAST BEZ IKAKVE KONTROLE OPOZICIJE I NVO

Iz opozicionog SNP-a, ukazuju da bazom podataka u biračkom spisku, upisom novih birača, kao i brisanjem birača iz spiska, bez ikakvih kontrolnih mehanizama opozicionih partija i NVO, upravlja Uprava policije.

“Procedura dobijanja državljanstva i kontrola boravišnog statusa, koji su osnovni preduslovi za dobijanje prava glasa su takođe pod apsolutnom kontrolom UP”, rekao je “Vijestima” sekretar Izvršnog odbora SNP-a, Dragan Vukić.

Upoređujući najnovije podatke o broju stanovnika (622.029), broju djece (135.533) koja nemaju pravo glasa, dolazimo do zatrašujućeg podatka da birački spisak u Crnoj Gori broji 54.736 upisanih glasača više nego što zvanično ima punoljetnih stanovnika s pravom glasa”, kaže Vukić (SNP).

Vukić navodi da je mnogo nelogičnosti u biračkom spisku, odnosno radi se o desetinama hiljada fantom birača koji donose tzv. pobjede DPS-u, a MUP ne preduzima ništa da se s takvom praksom prestane.

“Birački spisak za predstojeće izbore broji čak 541.232 glasača. Od preuzimanja vlasti 1998. godine, DPS koja posredstvom MUP-a i UP od tada, pa sve do danas, kontroliše promjene u biračkom spisku, broj birača je uvećala za čak 83.599. Prema podacima iz publikacije Monstata, broj stanovnika u Crnoj Gori sredinom 2019. je iznosio 622.028. Od posljednjeg zvaničnog popisa stanovništva 2011. kada je u Crnoj Gori zvanično popisano 620.029 stanovnika pa do sredine 2019, broj stanovnika se povećao za svega 1.949”, naveo je Vukić.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.