Категорије
Актуелно

Istraživanje Intelligent Communications: Opozicija bježi DPS-u za 3 mandata, SD ispod cenzusa!

Prema istraživanju Intelligent Communications u koje je Portal Volim Podgoricu imao uvid, opozicione koalicije u konačnim rezultatima izbora, imaju tri mandata prednosti u odnosu na DPS, dok SDP koja nastupa samostalno, prema ovom istraživanju ima dva mandata.

Istraživanje je sprovedeno u periodu 05 – 11. avgust, nakon predaje izbornih listi a njime su obuhvaćena 1004 ispitanika raznorodnih stuktura, te je, kako se navodi u obrazloženju, uzorak reprezentativan.

Po snazi, iza DPS-a, slijede koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena, Radnička partija…

“Po svemu sudeći oni su postigli sinergetski efekat, pa bi ovom političkom savezu podršku pružilo 25,9 %. Ova koalicija dodatno je osnažila pozicije DF-a, dajući mu lidersku poziciju u njoj, ali i bez sumnje pružila mogućnost da politički prežive oni koji teško da bi mogli doći do mandata samostalnim nastupom. Slična situacija je i sa koalicijom „Mir je naša nacija“ koju čine Demokratska Crna Gora, Demos, PiR, Nova Ljevica. Naime, za ovu koaliciju bi glasalo 15,5% ispitanika.

URA bi ostvarila podršku od 7,5%, mada njeno biračko tijelo pokazuje izrazito čudna, da ne kažemo „lutajuća“ svojstva.

Svakako, u prilog su im išla umjerena, ali vidna koketiranja SDP-a prema DPS-u, s akcentom na izjavama nekih funkcionera ove partije da su spremni na koaliciju sa DPS-om. Ne treba podsjećati da oni dijele ideološki isto biračko tijelo, procrnogorsko, građansko, ali opoziciono.

Upravo ovo može SDP koštati parlamentarnog statusa, koji je trenutno sa rejtingom od 3,1% imaju”, navodi se u obrazloženju istraživanja.

Za Bošnjačku stranku bi, prema istraživanju IC glasalo 5,4% ispitanika, odnosno osvojili bi 4 poslanička mjesta u Skupštini Crne Gore, dok SD-u po ovom istraživanju sa 2,6 % ne bi prošao cenzus.

Takođe, prema ovom itraživanju HGI, koji ima 0.3%, osvaja jedan mandat (po Zakonu je neophodno 0.35%). Kako postoje dvije hrvatske izborne liste, koje mogu podijeliti glasove, čime bi Hrvatska nacionalna zajednica ostala bez mandata. U tom slučaju, na ove rezultate istraživanja opozicija bi povećala svoj rezultat za taj jedan mandat.

“Po istraživanju javnog mnjenja Albanske koalicije (njih dvije) u zbiru su osvojile 4.4%. Međutim, u obračunu mandata nije moguće ukalkulisati više od 3%, razlog tome leži u zakonskom ograničenju, Albanske koalicije osvojiće 2 mandata. Da su Albanske političke partije napravile jednu listu očigledno da bi na izborima mogle računati na minimum 3, ako ne i 4, mandata.

Albanske i Hrvatske političke partije su napravile grešku time što nijesu išle u okviru jednog subjekta nacionalnog predznaka koji bi predstavljao svaku od njih, što njihove glasove može odnijeti upravo onima koje smatraju najvećim oponentima.

Za konačne rezultate bitan je stepen izlaznosti koji će se ostvariti 30. avgusta. U ovom istraživanju on je iznosio 66.9%”, zaključuje se u istraživanju.

Izvot: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.