Категорије
СНП

Uprava lokalnih javnih prihoda da dostavi podgoričanima precizna rješenja o porezu na nepokretnosti

Mr Marija Radinović, potpredsjednica Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

Ovih dana mještani pojedinih podgoričkih naselja bili su iznenađeni kada su dobili rješenja za porez na nekretnine koja su uvećana i za 30 eura u odnosu na 2018. godinu. Osim visine poreza, u ovim rješenjima nalazi se i cijeli niz drugih nelogičnosti, kao što je manji broj članova domaćinstva, sporna starost stambenih objekata, promjena gradskih zona u kojima se nalaze, itd.

Pomenute promjene gradskih zona, bez obavještavanja stanovništva, izvršene su u naseljima koja nemaju trotoare, atmosfersku i fekalnu kanalizaciju i drugu komunalnu infrastrukturu, pa se postavlja pitanje na osnovu kojih kriterijuma su one urađene. U nekim slučajevima desilo se da građani dobiju veći porez umjesto da isti zbog starosti kuće bude umanjen.

Ovo nije prvi put da Uprava lokalnih javnih prihoda pravi ovakve i slične greške, koje su onda građani Podgorice prinuđeni da ispravljaju.

Podsjećanja radi, prije nekoliko godina, nastao je opšti haos kada je ova inistitucija hiljadama Podgoričana poslala rješenja za porez, zbog čega su danima ispred njenog sjedišta bili nepregledni redovi onih koji su podnosili reklamacije. Između ostalog, tada nije bilo jasno ni za koju godinu građani treba da plate porez zato što je za neke od njih nastupila zastarjelost, što Uprava lokalnih javnih prihoda nije htjela da prizna.

Odbor SNP Glavnog grada Podgorica zahtijeva od Uprave lokalnih javnih prihoda da uozbilji cijeli proces, da ispravi eventualne greške u rješenjima za porez i da obavijesti građane ukoliko je u njihovom naselju došlo do promjene gradske zone i drugih intervencija. Ovaj postupak mora se odraditi odgovorno i transparentno, a građani moraju znati tačan iznos poreza koji plaćaju, kako bi se ubuduće izbjegli ovakvi propusti.

Posebno u ovom izazovnom periodu pandemije korona virusa, kada je veliki broj građana u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji, ne smije se dozvoliti da plaćaju i ono što ne treba i da se izlažu dodatnim finansijskim problemima.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.