Категорије
СНП

Građani će masovno izaći na izbore i pokazati da istinski žele promjene

Dragan Ivanović, potpredsjednik SNP CG, u debati na Radiju Crne Gore:

Potpredsjednik SNP CG i poslanički kandidat koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Dragan Ivanović učestvovao je danas u predizbornoj debati na Radiju Crne Gore.

Govoreći na temu spoljne politike Crne Gore, Ivanović je rekao da je naša država do sada morala učiniti više u pravcu pristupanja Evropskoj uniji. Prvi prioritet naše koalicije u tom smislu biće što efikasnije ispunjavanje svih kriterijuma koje pred nas postavlja EU i što skorije pridruživanje evropskoj porodici naroda. Pristupanje EU ne smije biti zaustavljeno, iako bi to vlast željela. Često se poslednjih mjeseci čuju priče da mala Crna Gora, zbog izuzetno složene političke situacije, pravi probleme velikom NATO savezu. Takođe, izuzetno je važno uspostavljanje što boljih odnosa sa državama regiona, a naročito sa nama najbližom, bratskom Srbijom, koji su danas na izuzetno niskom nivou.

Potpredsjednik SNP CG je istakao da su se članice koalicije „Za budućnost Crne Gore“ 2006. godine zalagale za zajedničku državu, ne želeći da se desi upravo ono što danas imamo na djelu – pretvaranje Crne Gore u privatnu državu Mila Đukanovića, njegove familije i saradnika. Podsjetio je da je prije 14 godina javni dug iznosio 700 miliona eura, dok je danas, iako nas je vlast ubjeđivala da će naša država biti ekonomski održiva, skoro četiri milijarde eura, čime su građani dovedeni na ivicu dužničkog ropstva.

Negirao je konstatacije predstavnika DPS-a i SD-a da naša koalicija želi da poništi Crnu Goru i poručio da ne želimo da mijenjamo karakter države, već da nam je cilj da promijenimo način rada institucija koje moraju postati istinski servis građana.

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Ivanović je kazao da je takav akt potreban, ali ne onakav kakav je usvojen, koji je podijelio Crnu Goru i doveo do usijanja političke i društvene atmosfere. Što se tiče litija koje su organizovane ovim povodom, ukazao je da su one bile mirne i dostojanstvene, a da je režim želio da izazove nerede kako bi upotrebio silu i kako bi se desio scenario kojem smo svjedočili u Budvi.

Bilo je neophodno da dođe do iskrenog dijaloga između predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske i vlasti, ali imali smo sami fingirane razgoovore u kojima je vlast pokušala da prevari predstavnike SPC, a da istovremeno građanima Crne Gore cijeli proces predstavi kao napor DPS-a da riješi problem vjerskih zajednica. Pogoršanju odnosa značajno je doprinio predsjednik države Milo Đukanović koji je svojom oštrom retorikom doprinosio usložnjavanju situacije.

Kada je u pitanju odnos prema manjinskim narodima, Ivanović je rekao da će se koalicija „Za budućnost Crne Gore“ zalagati za uspostavljanje i njegovanje najboljih relacija sa njima, kao i za garantovanje i zaštitu njihovih prava.

Potpredsjednik SNP CG je istakao da se ne može govoriti o pravnoj državi u zemlji u kojoj se predsjednik države i predsjednica Vrhovnog suda, suprotno Ustavu, biraju na funkciju tri puta, u kojoj se Vrhovno državno tužilaštvo nalazi u v.d. stanju, a pravosudni sistem godinama trpi kritike i domaće i međunarodne javnosti.

Ivanović je poručio da su građani svjesni da sve zavisi od njih i da će 30. avgusta masovno izaći na izbore i svoje povjerenje pokloniti onima koji će vlast vršiti ozbiljno, odgovorno, posvećeno i u interesu svih.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.