Категорије
Култура

НОВИ АЛБУМ „АКАДЕМИЕ” ПРОМОВИСАН У БАРУ

Музика и прича за пријатеље

Први пут у свом дванаестогодишњем трајању „Академиа” је наступила у акустичарској форми, одступивши од чврстог рок звука, прилагодивши нумере атмосфери и актуелном догађају

Испред објекта Дома културе у Бару на несвакидашњи начин одржана јепромоција другог албума барске рок групе „Академиа” – „Ретроспектива 2016-2021 (Брз развој кочи…)”, у издању барске издавачке куће „Медитеран Мултимедиа”, уз финансијску помоћ Министарства културе у оквиру пројекта „Живимо културу” и Музичког центра Црне Горе.
Први пут у свом дванаестогодишњем трајању „Академиа” је наступила у акустичарској форми, одступивши од чврстог рок звука, прилагодивши нумере атмосфери и актуелном догађају. Тако је „Смрт попа Мила Јововића” добила босса-нова рухо, а „Чекајући XXII вијекџџџџ” форму тзв. „средњег темпа”, док је трећу нумеру „Сањај балерина” као гостујући вокал извео Жељко Миловић, аутор пјесме. Гост на конгама у току свирке био је некадашњи гитариста и композитор групе „Беллмондо“ Бобан Мијовић.
У другом дијелу промоције, о барској издавачкој кући „Медитеран Мултимедиа“, која је за само годину и по рада постигла значајне резултате (четири књиге, једна изложба, један ЦД, уз најаву израде филма о Бару у сарадњи са Општином Бар) говорио је уредник издавачке куће Жељко Миловић. О настанку бенда, развоју, наступима на великим скупним концертима, раду у својству гостујућег бенда РТЦГ, али и клупским свиркама по којима су познати у Црној Гори, сарадњи са различитим пјевачима и музичарима, као и о настанку албума, причао је шеф групе Божидар Гаговић. О томе како настају пјесме и функционише „Академиа“, „инсајдерске информације“ дао је најмлађи члан, басиста Марко Митровић, „будући шеф групе“, како га је најавио Гаговић.
Албум је подијељен посјетиоцима промоције, уз низ меморабилија које су дјело пријатеља бенда Зорана Андрејића. Промоцију је водила новинарка Силвија Вукелић.
Осим стандардних чланова – Божидара Гаговића, Ратка Станисављевића, Марка Митровића, Гавра Угреновића, Младена Ковачевића – у изради албума је учествовало још 15 музичара, а на ЦД-у су пјесме шест аутора. За насловницу је искориштена слика „Месалина” др Милуна Лутовца.

Izvor: DAN


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.