Категорије
СНП

ПОБЈЕДОМ БРАНИМО И ВИШЕВЈЕКОВНО ПОСТОЈАЊЕ СПЦ

Предсједник Социјалистичке народне партије Црне Горе Владимир Јоковић, у разговору за Српске новине:

Српске новине: Социјалистичка народна партија је саставни дио широке коалиције “Сви заједно. Да ли је то оно што сте очекивали у наступу своје партије на предстојећим парламентарним изборима?

Владимир Јоковић: Политичкој јавности Црне Горе, а и нашим грађанима све вријеме је био познат став наше партије, усмјерен на грађење што ширег и јединственијег опозиционог наступа, који је гарантовао убједљиву побједу на предстојећим изборима. У том правцу су биле И усмјерене наше политичке активности. Подсјећања ради, у неколико наврата смо и јавно, и званично и незванично упућивали захтјеве усмјерене у том правцу. Са друге стране, оно што никако није било добро јесте да се усмјеримо у појединачне политичке стрелице, јер би тиме послали погрешну поруку грађанима да нам је стало до посланичких мандата и рејтинга своје партије, умјесто вођења одсудне битке за промјена система вриједности у Црној Гори. Послије свега што се дешавало више сам него сигуран да је направљено оно што је наш народ И очекивао. Искрен И отворен дијалог, упркос одређеним политичким раликама, довео је брзо до договора, И формирања нашег савеза. Коалиција “За будућност Црне Горе” је у ствари покрет у најширем смислу те ријечи, који је свјестан своје обавезе И одговорности пред грађанима Црне Горе, а то је свакако донијети пријеко потребне промјене, уз долазак на власт нове И одговорне власти на челу са нашом коалицијом.

Српске новине: Колико је СНП учествовала у промовисању носиоца листе коалиције “Сви заједно” проф.др Здравка Кривокапића, или је већ био усаглашен предлог других чланова коалиције?

Владимир Јоковић: СНП је све вријеме био актер преговора, како унутар читаве опозиције, тако и касније, у оквиру наше листе. Свакако да смо у том правцу размишљали о човјеку којим својим моралним, стручним и професионалним квалитетима треба да одговори изазову првог човјека побједничке приче. Уз све то, од изузетног значаја нам је било да та иста личност, и у духовном смислу одговори свом задатку, имајући у виду да побједом на изборима бранимо и вишевјековно постојање Српске православне цркве, односно Митрополије црногорско- проморске на овим просторима. Идеалније личности од проф др. Здравка Кривокапића није било. У једној личности спојено је све ово што сам навео, тако дас мо, у то дубоко вјерујем, и са те стране испунили очекивања бирачког тијела. Више сам него сигуран да ће огроман број апстинената, као и људи вјерних својој цркви, а нису били дио нашег покрета, 30.августа из свих ових разлога подржати нашу коалицију. Позивам све оне који желе поштену Црну Гору да нам се придруже, јер заједно сигурно побјеђујемо.

Српске новине: СНП је грађанска партија коју доминантно гласа српски народ. Да ли мислите да се у Црној Гори кроз грађанску концепцију могу заштитити и интереси српског народа?

Владимир Јоковић: Црна Гора је примјер мултиетничког склада, суживота различитих нација, и то је највеће богатство наше државе. Сигуран сам да у, истински грађанском друштву, требамо и морамо равноправно да створимо амбијент, у којем ће бити мјеста за све, и гдје чланска карта владајуће партије неће представљати основни и кључни услов за добијање посла или остваривање неких права, која вам по закону и свим нормама у иоле демократском друштву и припадају. Зато вјерујем да ће интереси српског народа, нашом побједом бити заштићени, као што вјерујем да ће интереси и свих других народа бити бољи доласком на власт наше коалиције. Треба ли да вас подсјећам да управо актуелна власт све вријеме живи од вјештачких подјела, правећи разлике и раздоре, како у националном, тако и у сваком другом смислу. Томе мора да дође крај.

Српске новине: Да ли сте у потпуносто задовољни кадровском заступљеношћу СНП у коалицији, или сте лично, И као партија, очекивали бољи третман вашег потенцијала?

Владимир Јоковић: У одговору на Ваше прво питање истакао сам чињеницу да је за СНП од пресудног значаја било стварање широког народног покрета, те да је у том правцу било изузтно битно да се побиједе личне и политичке сујете. У том правцу, сви смо били спремни на одређене жртве. Свакако да нијесмо дозволили ни у оквиру савеза да нас неко условљава, понижава и политички минимизира наш значај. Ако је неко у двадесетогодишњом политичком битисању подносио највеће жртве у борби против режима Мила Ђукановића- била је то наша партија И чланство. И овога пута се показало да искрено желимо смјену режима. Упорно понављам и подвлачим јасан став моје партије – не учествујемо на изборима да бисмо узели 5, 20 или 30 посланичких мандата. Имамо један циљ, којем смо посвећени- да поразимо актуелни режим и донесемо народу толико жељене промјене.

Српске новине: Демократе Црне Горе, до скора дио СНП-а, инсистира на заједништву и помирењу, али се ипак није одлучила да буде саставни дио коалиције “Сви заједно”. У чему је очигледна разлика између СНП-а И Демократа ЦГ?

Владимир Јоковић: Морате признати да не би било политички коректно да било шта кажем о одлуци колега из Демократске Црне Горе да наступе у некој својој режији. То је њихова одлука И они одговарају пред бирачима. Ја користим прику да и њима пожелим политичку срећу, јер нам, послије тријумфа у августу, скупа предстоји мукотрпан посао, да заједничким снагама усмјеримо ову државу на демократски пут, и донесемо нашим грађанима оно што они очекују од нас- неко боље, богатије и праведније друштво, у којем се нећемо дијелити на богате И сиромашне. Морамо створити правно уређену државу, којом ће се поносити, како грађани Бара или Улциња, Подгорице И Никшића, тако И становници сјевера, који посебно трпе посљедице погрешне економске политике сада већ одлазеће власти.

Српске новине: Да ли је И СНП учествовала у препорукама да широкој коалицији приступе и поједине нестраначке личности, и ако јесте- који су то били критеријуми?

Владимир Јоковић: Као што сам већ рекао, удружили смо снаге на једној заједничкој листи, како се гласови не би расипали. Жељели смо да привучемо све који су незадовољни актуелном влашћу и покажемо да се у нашој држави може другачије и љепше живјети. Наш циљ је да побиједимо и освојимо власт, и свакако да наша листа представља скуп свега овога. Уосталом, на листи су часни, неокаљани кадрови, како политички, тако И нестраначки, и могу с поносом да кажем да је ово нешто најбоље што смо могли понудити Црној Гори. Из тих разлога свакодневно добијамо подршку од многобројних организација, нестраначких личности и интелектуалаца. Народ жели промјене и ми смо свјесни свог значаја и улоге.

Српске новине: Како ће по Вашем мишљену дјеловати коалиција “Сви заједно” уколико са другим дијелом црногорске опозиције не успије да смијени актуелну власт на предстојећим изборима?

Владимир Јоковић: Ни у једном сегменту свог политичког размишљања не остављам ни најмању могућност да актуелни режим наставља да влада, из простог разлога што ова црногорска влада није испунила ниједно обећање дато својим грађанима. 30 година ДПС сије лажна обећања о бољем животу, док је грађанима све горе. Уз све то, уз погубну социо- економску политику, у својој немоћи усудили су се И да крену у духовно разарање нашег бића И тиме су, сигуран сам, додатно себи потписали политички крај. Опозиција једноставно мора да побиједи. Другог избора нема. То је народна воља, а ми као најшири народни покрет имамо ту обавезу да омогућимо нашим грађанима живот достојан човјека. Ја једино имам дилему, која ће разлика бити у корист опозиције. Дпс са сателитима мора бити дио политичке прошлости.

Српске новине: Шта су ваша лична очекивања када је у питању резултат предстојећих избора?

Владимир Јоковић: Ови избори су одлучујући за будућност Црне Горе. Моја лична очекивања истовремено представљају очекивања већинске, слободне Црне Горе. Са понуђеним конкретним рјешејима и плановима ушли смо у једну чисту кампању. За разлику од режима, који нуди прљаву кампању, ми нудимо програм за бољи живот грађана, јачу и стабилнију економију, и отворену борбу против корупције и криминала. Понудили смо грађанима одговоре на кључна питања, која значе будућност Црне Горе. И ових дана је више него јасно да наша коалиција, у ствари представља незаустављив народни покрет, који доноси слободу и држави и грађанима. Наши гласови нијесу купљени, већ слободни и чисти. И зато, још једном позивам све који воле Црну Гору да нам се придруже, како бисмо будућим генерацијама оставили просперитет и љепшу и ведрију Црну Гору.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.