Категорије
Култура

„Barski ljetopis” od 7. do 27. septembra uz prisustvo publike

Ovogodišnji 33. „Barski ljetopis” biće održan od 7. do 27. septembra uz prisustvo publike. Festival je skraćen i, s obzirom na epidemiološku situaciju, dominantno usmjeren na domaće umjetnike, uz samo nekoliko gostujućih predstava. Selektori programa Aleksandra Vojvodić Jovović, Anastazija Miranović, Vesna Vujošević Labović, Milun Lutovac i Boris Mišković, odabrali su 24 programa, koji će biti izvedeni u isto toliko dana. Programima će moći da prisustvuje do 100 gledalaca na otvorenom, a 50 u zatvorenom prostoru.
Festival će u ponedjeljak 7. septembra biti otvoren koncertom gitariste Danijela Cerovića, violinistkinje Mirke Šćepanović i violončeliste Dmitrija Prokofjeva, a nadalje okupiti i trio „Con Spirito”, džez trio Sanje Raičković, „Duo Dende”, klape „Alata” i „Lanterna” i big bend „Vasa Pavić”. Internacionalna selekcija maestra Bojana Suđića će ponovo biti dio Ljetopisa već od iduće Zimske scene.
U književnom programu će se takođe predstaviti isključivo domaći autori, Nikola Nikolić, Aida Orahovac Kuč, Milica Mima Vuksanović, Dejan Vuković, Branko Janjušević, Stefan Đukić i Goran Pejović Gula.
Pozorišni segment će biti fokusiran na „beskontaktne” predstave – monodrame, duo-drame u kojima nema fizičkog kontakta, kao i prošlogodišnju festivalsku produkciju „Don Kihot”, realizovanu sa Gradskim pozorištem iz Podgorice. Na ovogodišnjem Ljetopisu gostovaće i duodrama „Persona” u produkciji ATAK-a, duodrama „Dve žene i jedan rat” i regionalna monodrama „Život je loto”, „Samo jedna žena” i „Izložak br. 49”.
Likovni program čini kolektivna internacionalna izložba „Prepoznavanje” koju Ljetopis organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Uvodne riječi će biti upućene sa platoa ispred Dvorca Kralja Nikole, dok će obilazak biti organizovan prema uputstvima IZJ. Ovogodišnji prateći program je usmjeren na filmove za djecu i omladinu, a realizuje se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom: animirani filmovi crnogorskog oskarovca Duška Vukotića, kultni film Stivena Spilberga „E.T. vanzemaljac”, kao i Diznijev klasik „Ratatouille”. Festival će biti zatvoren održavanjem treće konferencije „Festivali u doba korone”.
Cjelokupni program je finansiran sredstvima Opštine Bar i Ministarstva kulture.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.