Категорије
СНП

„VLADAVINA PRAVA, BORBA PROTIV KORUPCIJE I KRIMINALA, SMJENJIVOST VLASTI… SU EVROPSKI POSTULATI KOJE MORAMO PRIHVATITI“

„Pomoćnica sekretara za projekte i investicije Opštine Berane Maja Pešić danas je na ceremoniji otvaranja škole za mlade diplomate u Podgorici kazala da svi moramo imati jedan cilj – članstvo u Evropskoj Uniji, a samim tim i prihvatanje svega onoga što sa sobom nosi breme odgovornosti usvajanja evropskih principa“
Trinaesto izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate „Gavro Vuković“, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), svečano je otvoreno danas u Podgorici. Ovogodišnja Ljetnja škola će u najvećoj mjeri biti održana u virtuelnom formatu, usljed aktuelne globalne pandemije.
Na ceremoniji otvaranja Ljetnje škole, koja je ove godine okupila 47 mladih diplomata iz 28 zemalja, govorili su pomoćnica sekretara za projekte i investicije Opštine Berane Maja Pešić, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.
Predstavnica Opštine Berane Maja Pešić ukazala je na važnost ličnosti i djela Gavra Vukovića za razvoj crnogorske diplomatije, naglasivši da njegov legat predstavlja nasljeđe koje je potrebno njegovati i ubuduće.
„Ovaj događaj uvijek predstavlja dodatnu inspiraciju za sve mlade naraštaje. Vojvoda Gavro Vuković je nekoliko decenija bio istaknuti državnik Crne Gore, utemeljivač i nosilac njene zvanične diplomatije. Posebno bih istakla da u vremenu kad naša Crna Gora traži najbolje i najkraće puteve da postane dio porodice savremenih evropskih društava, u ovom osjetljivom trenutku nemamo ni vremena, a ni prostora da se dijelimo po političkim, nacionalnim ili bilo kojim drugim osnovima.
Svi moramo imati jedan cilj – članstvo u Evropskoj Uniji, a samim tim i prihvatanje svega onoga što sa sobom nosi breme odgovornosti usvajanja evropskih principa: vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, nezavisno tužilaštvo i sudstvo, slobodni mediji, smjenjivost vlasti, koji su osnovni evropski postulati, a koje moramo prihvatiti kao društvo u cjelini.
Zato pozivam i ove nove, mlade polaznike, posebno iz Crne Gore da iskoriste trenutak i mogućnost i pruže svoj maksimum kako bismo svi zajedno dosegli osnovne ciljeve svih naprednih i razvijenih društava. U svemu tome, ne smijemo nikako zaboraviti da je naša Crna Gora, u to vrijeme najmlađa evropska država, stekla ogroman uspjeh upravo zahvaljujući nemjerljivom doprinosu prvog ministra inostranih poslova“, istakla je Pešić u svom obraćanju.
Tri predstavnika Opštine Berane su učesnici ovogodišnje Ljetnje škole „Gavro Vuković“ i to: Tamara Kenjić, Branko Đukić i Gordana Fatić.
Predavanja će držati više od 35 eminentnih teoretičara i praktičara međunarodnih odnosa sa najprestižnijih svjetskih univerziteta i škola, među kojima su Univerzitet Oksford, Londonska škola ekonomije i političkih nauka, Univerzitet Boston, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Leiden, Univerzitet Lund, ETH Cirih, Univezitet Južne Australije, Diplo Fondacija i drugi.

Izvor: Berane online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.