Категорије
Актуелно

Privrednici bi što prije novu Vladu

Vjerujemo da su politički lideri svjesni odgovornosti koju su im povjerili građani, ali i globalnog ekonomskog konteksta u kojem se nalaze sve ekonomije svijeta, saopšteno je iz Savjeta stranih investitora

Za sveukupni ekonomski rast i trenutnu ekonomsku situaciju bilo bi značajno formiranje nove Vlade u što kraćem roku. Vjerujemo da su politički lideri svjesni odgovornosti koju su im povjerili građani, ali i globalnog ekonomskog konteksta u kojem se nalaze sve ekonomije svijeta, poručio je izvršni direktor Savjeta stranih investitora Ivan Radulović.

“Vijesti” su pitale sve poslovne zajednice šta očekuju od nove Vlade i da li je treba što prije formirati, s obzirom na dalji mogući rast ekonomske krize izazvane pandemiom koronavirusa.

“Savjet stranih investitora očekuje od nove Vlade nastavak započetih aktinosti na unapređenju poslovnog ambijenta i konkuretnosti ekonomije kroz, prije svega, rad Savjeta za konkurentnost i nadležnih institucija”, kazao je Radulović za “Vijesti”.

On je objasnio da su u prethodnom periodu započeli razgovore sa Vladom o formiranju digitalne koalicije, koja bi pokrenula i ubrzala digitalnu transformaciju poslovnih procesa u javnoj upravi, posebno u kontekstu digitalizacije e-usluga koje se odnose na privredu.

“U tom kontekstu, od posebnog je značaja donošenje Strategije digitalne transformacije, u čijoj pripremi učestvuje i naš predstavnik. Vjerujemo da će nova Vlada prepoznati ove prioritete u kontekstu aktuelne ekonomske situacije i prevazilaženja posljedica pandemije koronavirusa”, kazao je Radulović.

Iz izvršne kancelarije Američka privredna komora u Crnoj Gori su kazali da, kao i do sada, i dalje zagovaraju i očekuju kontinuiranu saradnju poslovne zajednice i donosioca odluka, blagovremeno uključivanje u proces izrade zakona i drugih propisa od značaja za poslovni ambijent.

“Transparentan i predvidljiv poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava predstavlja preduslov privlačenja investitora sa razvijenih tržišta, koji su navikli na ove standarde, i na tim osnovama treba nastaviti sa daljim unapređenjem poslovnog okruženja u Crnoj Gori”, ocijenili su u Američkoj privrednoj komori.

Unija poslodavaca (UPCG) je naglasila da će odgovor na pitanje o očekivanjima od nove Vlade saopštiti nakon njenog formiranja i upoznavanja sa programom rada koji će nova izvršna vlast donijeti.

“UPCG je još od 2002. godine, kada je i osnovana, snažno posvećena djelovanju u čijem je fokusu ispunjenje naše vizije, a to je poslovni ambijent u kome će svi građani Crne Gore imati mogućnost za stalno i stabilno zaposlenje. Preduslov navedenom je socijalni dijalog koji počiva na dogovoru i punoj saradnji socijalnih partnera, na čemu će UPCG i u narednom periodu istrajavati. Javnosti je dobro poznato dosadašnje djelovanje i ukupan angažman UPCG po pitanju stvaranja ambijenta za održivi razvoj preduzeća, ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore”, poručili su iz UPCG-a.

Iz Privredne komore (PKCG) su kazali da čekaju formiranje Vlade, nakon čega će saopštiti šta od nje očekuju.

Predsjednik PKCG-a Vlastimir Golubović je bio kandidat za poslanika na listi DPS-a i član je Glavnog odbora i Predsjedništva te partije.

Iz Monetnegro biznis alijanse nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” – šta očekuju od nove Vlade.

Bez revanšizma, grešni da odgovaraju

Sindikat javne uprave i pravosuđa od nove vlade očekuje da bude demokratična, transparentna i pristupačna svima.

“Očekuju se pozitivni rezultati i aktivnosti koji nemaju političku obojenost. Što se tiče odnosa prema našem Sindikatu i članstvu, očekujemo da se nastave sve pozitivne i obavezujuće aktivnosti koje smo započeli sa prethodnom Vladom. Uz to, da nema revanšizma prema zaposlenima, osim prema onima koji su se ogriješili o zakone za koje insistiramo da budu procesuirani i da odgovaraju”, kazao je predsjednik Nenad Rakočević.

On naglašava da je reforma pravosuđa neizostavna, kao i ulazak istražnih organa u Sekreterijat sudskog savjeta.

“Naš sindikat je i u prošlosti bio, kao što će biti i u budućnosti, socijalna opozicija, jer u konačnom to nam je i u opisu profesije”, zaključio je Rakočević.

Zarubica: Prvo zaštititi zdravlje građana i radna mjesta

Generalni sekretar Savez sindikata(SSCG) Duško Zarubica za “Vijesti” je kazao da očekuje od nove Vlade da pokaže spremnost i odlučnost da se nastavi sa unapređenjem socijalnog dijaloga u cilju zaštite i poboljšanja položaja zaposlenih.

“Očekujemo da ćemo kroz konstruktivni i kvalitetni socijalni dijalog razmatrati sva pitanja od interesa za položaj zaposlenih i da ćemo dolaziti do najboljih mogućih rješenja. U ovom trenutku, kada je cijeli svijet pogođen pandemijom izazvanom virusom COVID 19, koja je pvenstveno ugrozila zdravlje građana, a samim tim izazvala i nemogućnost rada u gotovo svim djelatnostima, pred socijalnim partnerima u budućem periodu će se postaviti brojni izazovi”, naglasio je Zarubica.

SSCG očekuje da se prvenstveno zaštiti zdravlje građana i zaposlenih, te očuvanje postojećih radnih mjesta, kao i otvaranje novih i poboljšanje životnog standarda.

“Buduću saradnju sa novom Vladom vidimo kroz nastavak i poboljšanje socijalnog dijaloga, uz međusobno uvažavanje svih socijalnih partnera i uz nesporno poštovanje pozitivnih zakonskih propisa iz oblasti rada, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja”.

Iz Unije slobodnih sindikata nije odgvoreno na pitanja “Vijesti” – šta očekuju od nove vlade i da li je treba brzo formirati.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.