Категорије
СНП

Skandalozno zapošljavanje u javnoj upravi u predizbornom periodu potvrdila i ASK

Plan optimizacije javne uprave ostao je mrtvo slovo na papiru, odnosno pokazalo se da odlazeća vlast nikada nije imala ozbiljnu namjeru da na trajan i kvalitetan način riješi problem viška zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnim samoupravama.

To je svojim izvještajem potvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije konstatujući da je od raspisivanja izbora 20. juna do njihovog održavanja 30. avgusta u javnom sektoru zaposleno čak 788 osoba. To je urađeno uglavnom raspisivanjem oglasa za poslove na određeno vrijeme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima – za period od mjesec dana do dvanaest mjeseci.

Važno je ukazati da se ovakvi slučajevi ne dešavaju samo u predizbornom periodu, već da je to višedecenijska praksa DPS režima koja je državu, između ostalog, dovela do ekonomskog ambisa.

Prema Zakonu o radu, ugovori o povremenim i privremenim poslovima sklapaju se za obavljanje određenih poslova koji nisu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, a ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini. U svakom slučaju, ne može se raditi o poslovima savjetnika i referenata, koji su evidentirani na spisku ASK-a.

Izvještaj ASK-a pokazuje i da je nešto više od 200 zaposlenih zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme u više ministarstava, škola, fakulteta, domova zdravlja, organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima širom Crne Gore. Novi zaposleni počeli su da rade i u opštinama koje su potpisale ugovore o reprogramu poreskog duga, odnosno da neće angažovati nove zaposlene.

Nova vlast će, svakako, ovakvim dešavanjima stati na kraj i učiniti sve da se prestane sa prekobrojnim zapošljavanjem, da se broj zaposlenih u javnoj upravi svede na prihvatljivu mjeru, te da ona konačno postane istinski servis građana. To od nas očekuju birači koji su nam dali veliko povjerenje na proteklim izborima, ali i Evropska unija, čija članica pretendujemo da budemo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.