Категорије
Друштво

U Plužinama potpisan ugovor za adaptaciju Kule Lazara Sočice u koju će biti uloženo 350.000 eura

Kulturno dobro turistički valorozuju

PLUŽINE –Predsjendik Opštine Plužine Mijuško Bajagić juče je sa predstavnicima Ministarestva kulture i Direkcije javnih radova potpisao ugovor o adaptaciji Kule Lazara Sočice u Goranskom. Predviđena je adaptacija i privođenje objekta namjeni, a predračunska vrijednost planiranog prema projektu, koji je izradilo ministartvo, je oko 350.000 eura. Bajagić je za „Dan” kazao da će Opština učestvovati sa oko 100.000 eura. Obaveza Opštine je, pojasnio je Bajagić, biće i da raspiše tender za izbor izođača radova. Pošto su u pitanju specifični radovi,ministarstvo će biti zaduženo za tender kojim će izabrati firmu za nadzor.

-Nadam se da ćemo mi do kraja godine moći da završimo tendersku dokumentaciju i proceduru oko izbora izvođača radova. Onda bi odmah početkom naredne godine krenuli u realizaciju dogovorenog – kaže Bajagić.

Kako je istakao, dogovor o adaptaciji Kule Lazara Sočice i privođenje tog objekta namjeni uspostavili su prije godinu kada je Plužine posjetio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

– Objektom će upravljati lokalna uprava, odnosno korisnik će da bude Park prirode „Piva” koji je i nosilac u našoj opštini svega što se tiče turizma. Park će u Kuli imati dijelom i svoje sjedište i uvijek će neko biti tu, tako da će stalno biti otvorena za posjetioce, rekao je Bajagić.

Generalni direktor Direktorata za projekte od kapitalnog značaja za kulturu i promociju i razvoj kreativnih ideja u Ministarstvu kulture Aleksandar Pavićević naveo je da su prepoznali potencijale Kula Lazara Sočice, koja je kulturno dobro, u smislu turističke i ekonomske valorizacije.

-Projektom je predviđeno uspostavljanje izložbenog i rezidencijalnog centra za istraživanje u oblasti istorije i zaštićenih Unesko područja. Planirano je organizovanje izložbenih prostora koji se tiču života i djela crnogorskog junaka i vojvode Lazara Sočice i prirodnih bogatstava regiona Pive – naveo je Pavićević.


Izgrađena na mjestu sa najljepšim pogledom na Balkanu
Pivski vojvoda Lazar Sočica Kulu u selu Goranskom, koje je sedam kilometara udaljeno od Plužina, sagradio je u drugoj polovini 19. vijeka. U to vrijeme objekat, povrišine od oko 350 metara kvadratnih, je bio najveći u Pivi, a među najvećim i najljepšim u Crnoj Gori. Na sajtu Parka prirode navedeno je da je Kula sagrađena na uzvišenju za koje je čuveni naučnik i geograf Jovan Cvijić rekao da je to mjesto sa najljepšim pogledom na Balkanu. U dvorištu glavnog objekta su i konaci koji imaju površinu od 250 kvadrata. Zbog svojih arhitektonskih odlika proglašena je za nepokretno kulturno dobro od lokalnog značaja. Inače, na objektu su proteklih godina izvršeni radovi kojim je objekat sačuvan od daljeg propadanja.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.