Категорије
СНП

КОРОНА ВИРУС ПОКАЗАО КОЛИКО ЈЕ ЦРНОГОРСКА ЕКОНОМИЈА РАЊИВА

Мр Марија Радиновић, потпредсједница Одбора СНП Главног града Подгорица, у изјави за ИН4С о проблемима у сектору туризма

Државни секретар у министарству туризма, Дамир Давидовић, је изјавио да је пад у сектору туризма већи од 85%. Узимајући у обзир да је задужење од 878 милиона евра планирано на пад у туризму од 35-40%, шта чека Црну Гору у скоријој будућности?! Да ли пријети потпуни економски колапс. Колико је тренутни „коронафактор“, а колико политика одлазеће Владе, довела до овог стања.

Одговоре на ова питања, потражили смо код представника нове владајуће већине.

„Пандемија корона вируса показала је колико је црногорска економија рањива и крхка, те да, заснована искључиво на туризму, на дуге стазе не може бити одржива“, ријечи су мр Марије Радиновић, потпредсједнице Одбора СНП Главног града Подгорица.

„Држава, која своје постојање темељи само на једној привредној грани, не може се надати стабилној економској ситуацији, а кризе попут ове сурово подсјећају да је осим туризма потребно градити и индустрију и пољопривреду“, оцијенила је Радиновић.

„И надлежни из Министарства одрживог развоја и туризма признали су да је за првих седам мјесеци ове године забиљежен пад од 86 процената у односу на исти упоредни период прошле године. То говори да је државна каса остала готово празна након ове сезоне и да ће бити неопходна знатно већа задужења како би се одржала стабилност јавних финансија. С обзиром да је јавни дуг већ превисок, јасно је да Црна Гора иде ка изузетно сложеној економској ситуацији, коју ДПС власт није успјела да санира.

Социјалистичка народна партија Црне Горе сматра да је неопходно много боље планирати наредну туристичку сезону, имајући у виду све тешкоће које су изазвале здравствена и економска криза.“

„У складу са тим, Црној Гори је неопходан јасан план дјеловања у наредним годинама, како бисмо повратили углед пожељне туристичке дестинације који смо прокоцкали због лошег управљања Ковид кризом од стране ДПС кадрова окупљених у Националном координационом тијелу за заразне болести“ наглашава Радиновић и додаје:

„Због неконзистентне политике овог тијела нарочито су настрадала мала и средња предузећа, угоститељи и мали хотелијери, који свакодневно трпе велике губитке.

Као дио нове власти, урадићемо све да нашој држави вратимо мјесто које јој припада на туристичкој мапи свијета, што ће бити од кључне важности и за стабилизацију економске ситуације.“

Izvor: IN4S

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.