Категорије
Култура

Publika sa puno entuzijazma ispratila 26 programa

ZAVRŠEN 33. „BARSKI LJETOPIS”

Šest pozorišnih predstava, sedam koncerata, sedam književnih večeri, jednu izložbu i pet pratećih programa „Barskog ljetopisa” publika je ispratila od 7. do 27. septembra uz strogo poštovanje svih preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela. Na samom zatvaranju u Domu kulture nastupili su duvački i gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra. Nakon koncerta ispraćenog dugim aplauzom publika se izmjestila u Dvorac kralja Nikole u kome je održana završna konferencija „Festivali u doba korone”. Konferencija je otvorena ranije na Kotor Artu, potom je nastavljena u sklopu FIAT-a, da bi završnica pripala Baru, a domaćin večeri bila je Ksenija Popović. Sumirajući utiske o ovogodišnjoj sezoni svi su se složili najprije oko veličine izazova sa kojima se suočila crnogorska kulturna, odnosno festivalska scena.

– Održavanje festivala poistovijetili smo sa činom hrabrosti koja je neophodna za ono što vjerujemo da predstavlja borbu za kulturu i umjetnost u vremenu u kome se to pomalo zaboravilo. A onda smo, naravno, sebi postavili pitanje zdravlja ljudi, koje je najvažnije. Imali smo sreću što u Baru imamo svu moguću infrastrukturu koja nam je omogućila da maksimalno ispoštujemo sve mjere – kazala je Ksenija Popović.

Na konferenciji su istaknuti i drugi problemi koje su ove okolnosti izbacile na vidjelo. Glumica Žana Gardašević Bulatović je u ime Udruženja glumaca Crne Gore istakla da je sve ovo pokazalo koliko je neophodno da se što prije riješi i pitanje nezavisne scene i umjetnika na koje se programski moglo osloniti u ovoj situaciji da ima uslova za njihov rad.

Govorili su i Dragica Milić, direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u MKU, Milena Lubarda Marojević, direktorica „Budva Grad teatra”, Zoran Rakočević, ispred festivala „Korifej”, i Vesna Vujošević Labović, selektorka pratećeg programa u „Ljetopisu”.

„Barski ljetopis” je zatvoren uz konstataciju da je pred kulturom i umjetnošću veliki izazov, ali i da ne fali entuzijazma i energije da se on prevaziđe što su pokazali uspješno održavši festival, uz poštovanje svih ograničenja. Organizacioni tim iskazao je i veliku zahvalnost publici koja je uz maksimalnu disciplinu pokazala interesovanje i ispratila svaki program 33. izdanja festivala.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.