Категорије
Култура

Dramski studio “Prazan prostor” prima nove članove

Dramski studio “Prazan prostor” u saradnji sa Centrom za kulturu  sa radom počinje dramski studio za djecu i mlade. 

Mogu se prijaviti djeca i mladi uzrasta od 6 do 19 godina. Upis će se obaviti u subotu 10. oktobra u 12h u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Svi zainteresovani nas mogu kontaktirati putem FB i Instagram stranica ili na brojeve telefona: 067 222 994, 068 140 325 ili 069 504 442.


PRAZAN PROSTOR je dramski studio koji se kroz kontinuirani pedagoški rad već dvadeset godina služi dramskim tehnikama kao alatkama razvoja ličnosti djece i mladih.

Studio je 2000. godine u Kotoru pokrenuo Petar Pejaković, pozorišni reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. U međuvremenu, studio se proširio na Podgoricu i Nikšić, a uz određene prekide funkcionisao je i u Budvi i Danilovgradu. Od 2015. godine, organizacija je registrovana kao nevladino udruženje (NVU). Pored prof. Pejakovića, predavači u dramskom studiju su još i: Marija Backović, psihološkinja; Slaviša Grubiša, glumac; Milivoje Lakić, producent; Mirko Radonjić, pozorišni reditelj; Minja Novaković, pozorišna rediteljka.

DS PRAZAN PROSTOR je stub dramske pedagogije u Crnoj Gori. Sistem rada se zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u svom centru ima lični razvoj pojedinca. Podstičemo mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađujemo kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevnicom i situacijama iz realnog života. Tokom dvadeset godina postojanja, producirano je preko 50 predstava i javnih časova čiji su akteri djeca i mladi, a njih 3.000 edukovalo se u ovom studiju. Nemali broj naših polaznika odlučio je da svoje formalno obrazovanje veže za dramske umjetnosti na fakultetima i akademijama u zemlji i regionu (Cetinje, Beograd, Novi Sad, Sarajevo).

Ponosni smo na mlade talente koje smo prepoznali, ali i na sve one koje su postali trezveni, samouvjereni i kompetentni mladi ljudi i stručnjaci. Rastući broj profesionalaca edukovanih u oblasti dramskih umjetnosti, te nedovoljan broj institucionalnih pozorišta, čini evidentnom potrebu za jačanjem nezavisne scene u Crnoj Gori, pa je DS PRAZAN PROSTOR od 2018. godine započeo i sa svojim profesionalnim produkcijama. Naša vizija je da budemo reprezentativni predstavnici nezavisne kulturne scene, a glavni cilj je osnivanje nezavisne pozorišne kuće u Podgorici, koja će biti prostor za promociju domaćih pozorišnih stvaraoca, za stručnu doedukaciju, za gostovanja nezavisnih trupa i pozorišta iz inostranstva, te prostor za razvoj pozorišne publike u Crnoj Gori.

Kao poseban cilj ističemo afirmaciju i promociju pozorišnog stvaralaštva za djecu i mlade, koje u crnogorskim okvirima ima podređen položaj, i pored neupitnog značaja koje ima u odgoju i životu djece.

DS PRAZAN PROSTOR svojim aktivnostima i produkcijama radi na poboljšanju sveopšteg kvaliteta i insistira na uvođenju savremenih formi u predstavama za najmlađe, čime utičemo na razvoj novih generacija teatarske publike i unapređenje kvaliteta kulturnog života.

Izvor: https://volimdanilovgrad.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares