Категорије
СНП

Što prije regulisati status nastavnika angažovanih na odreženo vrijeme!

Nepovoljan položaj prosvjetnih radnika već godinama je konstanta u Crnoj Gori. Dok odlazeći režim ovih dana uporno raspisuje konkurse u cilju zapošljavanja svojih partijski podobnih članova, prema jednoj kategoriji građana se maćehinski ponaša. To su mladi nastavnici angažovani na određeno vrijeme.

Mnogi od njih već godinama ne mogu ostvariti status zaposlenih na neodređeno vrijeme, jer su primorani da potpisuju ugovore o radu u trajanju od devet ili deset mjeseci, odnosno od septembra do juna. Tako svakog septembra, pod uslovom da za njihovim angažmanom nije prestala potreba, dobijaju nove ugovore o radu na određeno i ponovo ostaju zakinuti za jednu do dvije plate u toku godine.

Ovog puta početak školske godine je odložen zbog uznapredovale pandemije korona virusa, usljed čega oni nisu primili ni septembarske zarade. Sve navedeno komplikuje njihov i onako težak ekonomski položaj, pa su primorani da rade i dodatne poslove koji nemaju nikakve veze sa njihovim osnovnim zanimanjem.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da država mora pronaći modus da uvaži rad ovih nastavnika i da se mora učiniti sve da im se omogući stalno zaposlenje. Time će se osigurati ravnopravan tretman prema svima i eliminisati praksa sprovođenja različitih aršina po kojoj je DPS režim bio poznat.

Ministarstvo prosvjete nije učinilo ništa kako bi pomoglo nastavnicima koji su već mjesecima bez prihoda. S obzirom da je najavljeno da će se gubitak prvog mjeseca školske godine nadoknaditi kroz radne subote i skraćivanjem raspusta u narednom periodu, mišljenja smo da se mora pronaći način da se nastavnicima angažovanim na određeno vrijeme isplati zarada za septembar.

Poznato je da je država pomagala i danas pomaže raznim kategorijama stanovništva ugroženim zbog posledica pandemije korona virusa, pa bi bilo pravedno i korektno da se isto učini i prema ovim nastavnicima.

Podsjećamo da su oni odgovorni ne samo za obrazovanje, već i za vaspitanje i dalji razvojni put naše djece i da samo uvažen i zadovoljan prosvjetni radnik može dati doprinos kakav se od njega ili nje očekuje. U tom smislu, SNP CG će, kao dio nove vlasti, učiniti sve da se ovo pitanje riješi u korist prosvjetnih radnika i da se više nikada ne desi da ostanu bez zarada.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.