Категорије
Култура

Dodjelom nagrada završen 65. Festival „Sterijino pozorje”

„Uvijek isto” proglašena najboljom predstavom

Nakon više odlaganja zbog pandemijske krize izazavane korona virusom, prestižni pozorišpni festival 65. „Sterijino pozorje”, koje je počelo 26. septembra završeno je juče dodjelom nagrada.
Žiri 65. „Sterijinog pozorja”, u sastavu: Almir Bašović (predsjednik), i članovi – Jelena Mijović, Igor Burić, Željko Hubač i Robert Lenard, na završnoj sjednici, održanoj 3. oktobra, većinom glasova odlučio je da Sterijina nagrada za najbolju predstavu pripadne komadu „Semper idem” Narodnog pozoorišta Sombor. Komad je režirao Gorčin Stojanović, a nastao je po romanu Đorđa Lebovića. Ujedno, Stojanoviću je pripala Sterijina nagrada za režiju upravo za ovu predstavu.
Specijalna Sterijina nagrada pripala je reditelju Veljku Mićunoviću za režiju predstave „Radnička hronika” Petra Mihajlovića, Narodnog pozorišta Subotica.
Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Dimitriju Kokanovu za „Kretanje”, u režiji Jovane Tomić, Bitef teatar Beograd. Sterijina nagrada za dramaturgiju dodijeljena je Slobodanu Obradoviću za „Radničku hroniku” Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića, Narodnog pozorišta Subotica.
Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Jeleni Ilić za ulogu u predstavi „Kretanje”; kao i njenom kolegi iz ovog komada Aleksandru Đinđiću. Nagrada za sporednu ulogu je pripala glumici Kristi Sorčik za ulogu u predstavi „Gustav je kriv za sve”, po konceptu i u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta „Deže Kostolanji“ Subotica, a u kategoriji glumaca Marku Markoviću za ulogu u „Semper idem”.
Sterijine nagrade za najbolje mlade glumce, koje se dodjeljuju iz Fonda „Dara Darinka Čalenić” pripale su Bojani Milanović („Ko je ubio Dženis Džoplin?”) i Pavlu Mensuru („Kretanje”).
Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Mariji Kalabić za predstavu „Radnička hronika”, dok je nagradu za kostimografsko ostvarenje dobila Selena Orb za „Kretanje”.
Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Drašku Adžiću za komad „Smederevo 1941.” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, Srpskog narodno pozorišta Novi Sad. A, nagrada za scenski govor pripala je asnamblu predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, SNP i OPENS Novi Sad.
Sterijina nagrada za scenski pokret otišla je u ruke Igora Greksa za predstavu „Radnička hronika”, stoji na Fejsbuk strani Sterijinog pozorja.
Podsjetimo, festival je ove godine otvorila glumica Branka Petrić Fehmiju, dvostruka dobitnica prestižne Sterijine nagrade, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Moto ovogodišnjeg festivala bio je „Stvarnost – čudnija od mašte”. Publika je imala priliku da vidi sedam takmičarskih predstava, i još četiri u pratećim programima.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.