Категорије
Култура

Министарство културе Србије: На фестивалу НЕЋЕ бити приказан филм који би наштетио митрополиту и СПЦ

У министарству закључују да је управо због оштрих реакција дијела домаће јавности, охрабрујућа и добра одлука организатора и селектора да ово дјело не буде у званичном програму фестивала

Филм „Свједок божје љубави“, ауторки Тање Шуковић и Снежане Ракоњац, неће бити приказан на регионалном ТВ фестивали минијатура „Прес витез“ јер то остварање, икако пријављено, није прошло селекцију, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Јавност је са забринутошћу и незадовољством реаговала на вијест да ће тај филм бити приказан на фестивалу јер „на споран начин приказује изјаве и јавне активности митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Како наводе из Министарства културе и информисања, селектор фестивала Игор Алексић потврдио им је у телефонском разговору да се пројекција филма ипак неће одржати јер, како каже, филм није прошао селецију.

Фестивал „Прес витез“ добио је 400.000 динара на конкурсу за суфинансирање Сектора за информисање и медије Министарства културе и информисања у 2020.

Комисија Министарства у саставу: Виолета Кецман, Злата Куреш, Мирослав Живковић, Јелена Вуковић и Данијела Јанков једногласно је одлучила да фестивал „Прес витез“, као и неких претходних година (2015 и 2016), добије средства.

„Посебно истичемо да у пројектној документацији која је достављена Министарству културе и информисања подносилац захтјева није приложио нити је био дужан да приложи списак филмова који ће бити емитован, нити је, последично, комисија могла да зна о којим конкретним дјелима се ради. Таква је пракса када је ријеч о било ком фестивалу. Средства се додељују за прокламовани концепт фестивала, а не за накнадну селекцију и појединачна дјела“, поручују из Министарства културе и информисања.

Како се у допису из министарства наводи „након реакције дела јавности и након увида у филм, разумијемо да предметно дјело може изазвати контроверзе и да захваљујући начину одабира и представљања садржаја може индуковати политички обојене закључке и тиме нанијети штету и митрополиту Амфилохију и Митрополији приморско-црногорској и Српској православној цркви“

„Деконтекстуализације и тенденциозна тумачења дјеловања појединаца и институција у бурним историјским околностима, јесу предмет ауторских слобода у интерпретацији, али би морале бити прожете скрупулозношћу према истини и свијешћу за осјетљивост публике и јавности када се ради о пољу деликатних и субјективних изражавања. Нарочито ако се зна да је предметни документарац недавно био приказан на јавном сервису једне сусједне земље управо у непријатној ситуацији ескалације политичких напетости, као вјероватни пропагандни алат једне од страна“, поручују из МКИ.

У министарству закључују да је управо због оштрих реакција дијела домаће јавности, охрабрујућа и добра одлука организатора и селектора да ово дјело не буде у званичном програму фестивала.

„Без обзира на њихову одлуку, овим путем обавештавамо јавност да ни предметни филм ни поруке које садржи немају нити су имале подршку Министарства културе и информисања, већ је, као и претходних година, подршку имао само фестивал као такав и документарни филмови као категорија“, пише у саопштењу Министарства културе и информисања.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares