Категорије
СНП

Izvještaj EK dao jasan pregled propusta DPS-a i njegovih partnera

Dragan Vukić, poslanik SNP CG u Skupštini Crne Gore

Juče objavljeni izvještaj Evropske komisije zabrinjava i to smo u prethodnom periodu više puta govorili i ukazivali na probleme koje je stvorila odlazeća vladajuća elita. Kao što je poznato, ona nije imala iskrenu namjeru da Crnu Goru uvede u Evropsku uniju, već da je koristi kao pojas za spasavanje.

To su dokazali brojnim aferama u koje su upleteni najviši funkcioneri dosadašnje vlasti, a koje se pominju i u izvještaju koji je u Briselu predstavio komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Evropska komisija je, kada je u pitanju izborni ambijent, jasno konstatovala institucionalnu prednost DPS-a na koju smo godinama unazad ukazivali, kao i činjenicu da je u medijima bila izražena jasna dominacija do skoro vladajuće stranke. Uprkos svemu tome, opozicija je uspjela da pobijedi i da vrati Crnu Goru na pravi put.

Jedna od problematičnih oblasti na koju je EK skrenula pažnju je sloboda izražavanja, za koju je konstatovan napredak u medijskom zakonodavstvu, ali su i potencirana hapšenja i postupci protiv urednika online portala i građana zbog sadržaja koje su dijelili na društvenim mrežama. Takođe, ponovljeno je da su i dalje neriješeni slučajevi ubistva Duška Jovanovića i ranjavanja Olivere Lakić.

EK je pomenula i duboku polarizaciju društva koja je nastala usljed usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, te sve probleme koji su uslijedili nakon toga. Još jednom napominjemo da narod Crne Gore nije dozvolio da se ostvari brutalni naum otimanja crkvene imovine koji je imao DPS, a koji je zaustavljen samo zahvaljujući nevjerovatnoj hrabrosti i odlučnosti naših građana.

Nova vladajuća većina, čiji je dio i SNP CG, i te kako će voditi računa o pomenutim pitanjima, ali ćemo se snažno zalagati i za vladavinu prava, boriti se protiv organizovanog kriminala i korupcije, pokazujući time i građanima i Evropskoj uniji sposobnost institucija sistema koje mogu efikasno da sprovedu usvojene zakone, a i usklade ih sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares