Категорије
Актуелно

Договор парламентарне већине: Јелушић и Булајић потпредсједници Скупштине?

Према процедури, клубови предсједнику достављају предлоге за чланове Административног одбора, а предсједник Скупштине подноси предлог за именовање одбора

На сједници Скупштине 20. октобра за потпредсједнике парламента биће изабрани Божена Јелушић из коалиције “Црно на бијело” и Страхиња Булајић (“За будућност Црне Горе”), сазнају “Вијести” начелан договор нове парламентарне већине.

ДПС још није одлучио ко ће бити њихов кандидат за потпредсједника Скупштине, а оставља се могућност да Скупштина изабере и четвртог потпредсједника из партија мањина, у случају постизања договора да оне буду дио скупштинске већине.

На Колегијуму предсједника Скупштине јуче је најављено да је могуће да се на конститутивној сједници, чији је наставак заказан за наредни уторак, изабере потпредсједник Скупштине, али да су за то потребне одређене врсте консултација и договора.

“Постоји могућност да се и тог дана уђе у избор потпредсједника, али и за то су потребе одређене врсте консултација и политичких договора. Тако да ћемо се трудити и да то урадимо у најкраћем року, али то не искључује могућност да се створе политички предуслови да и то буде тог дана кад будемо бирали административни одбора”, рекао је предсједник Скупштине Алекса Бечић.

На дневном реду Скупштине наредног уторка је и формирање Административног одбора, који ће имати 13 чланова.

Начелно је договорено да предсједник тог тијела буде из посланичког клуба ДФ – Нова-ДНП.

Бечић је рекао да је састав Административног одбора договорен на Колегијуму предсједника Скупштине уз учешће предсједника свих девет посланичких клубова.

“Договорено је да два кандидата делегира и предсједник овог одбора – клуб посланика Нове српске демократије, Демократске народне партије, Праве Црне Горе, Уједињене Црне Горе и Радничке партије, да два кандидата за Административни одбор предложи клуб посланика Демократе, Демос – “Мир је наша нација”, да једног кандидата предложи клуб посланика Покрета за промјене, једног Социјалистичка народна партија, једног клуб посланика “Црно на бијело”, казао је Бечић, пишу „Вијести“.

Истакао је да очекује и предлоге четири преостала клуба посланика, што је и договорено на Колегијуму.

“Да клуб посланика ДПС-а предложи три кандидата, клуб посланика СДП-а и албанске коалиције “Једногласно” – једног кандидата, клуб посланика Социјалдемократа једног кандидата и клуб посланика Бошњачке странке једног”, казао је Бечић, саопштено је из Скупштине.

Колегијум се, према информацијама “ВијестИ”, усагласио да у најкраћем року треба припремити предлог измјене Пословника Скупштине како би се омогућило онлајн гласање од куће или са неког другог мјеста у случају спријечености посланика да присуствују сједницама због корона вируса.

Према процедури, клубови предсједнику достављају предлоге за чланове Административног одбора, а предсједник Скупштине подноси предлог за именовање одбора.

Према Пословнику Скупштине, Административни одбор подноси листу кандидата за предсједника и чланове осталих одбора, на основу предлога клубова посланика. Одбори се формирају као стални и привремени.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.