Категорије
Култура

„Art” dobija kafeteriju, Kuslevova kuća i za protokol

U TOKU ADAPTACIJA I REKONSTRUKCIJA DVA GALERIJSKA PROSTORA PODGORIČKIH MUZEJA I GALERIJA

Dva podgorička galerijska prostora – Kuslevova kuća i „Art” galerija u centru grada, do kraja godine bi trebalo da budu rekonstruisane čime će dobiti multifunkcionalnu namjenu. Pored likovnih projekata, u narednoj godini Muzeji i galerije Podgorice će u ovim prostorima organizovati i raznovrsne edukativne sadržaje, radionice i diskusije.
– Ovakav programski koncept cijenimo kao doprinos razvoju i afirmaciji umjetničke scene Podgorice – kaže Vučić Ćetković, direktor podgoričkih Muzeja i galerija.
On je ocijenio da su u prethodnom periodu u ovim galerijskim prostorima bili evidentni brojni nedostaci.
– Agencija za stanovanje je sa svojim podizvođačima obavila adaptaciju i rekonstrukciju, a to podrazumijeva hidroizolacione radove na krovu, te izradu lanterne na krovu galerije i poda od ferobetona. Urađeni su gips-kartonski radovi u objektu, montira se potrebna čelična konstrukcija i obavljaju bravarski, hidroizolaterski i keramički radove. Popravljaju i instalacije vodovoda i kanalizacije, a bilo je neophodno odraditi i neke stolarske i molerske radove, te instalacije jake i slabe struje, nabaviti i instalirati osvjetljenje i ostalo, a sve u cilju prilagođavanja prostora savremenim zahtijevima u galerijskoj djelatnosti. Završetak radova na galeriji „Art”, koje finansira Glavni grad sa više od 100.000 eura, očekuje se najkasnije do kraja ove godine – kaže Ćetković.
Kada svi radovi budu okončani galerija „Art” ponovo će otvoriti vrata publici. Ćetković kaže da je u završnoj fazi priprema umjetničkog programa za 2021. godinu.
– Programski fokus galerije „Art” usmjeren je na savremenu vizuelnu umjetnost. Izlagački koncept obuhvata novu vizuelnu produkciju crnogorskih umjetnika, kao i izložbe nekoliko međunarodnih autora, uglavnom iz zemalja regiona. Pored likovnih projekata, u narednoj godini organizovaćemo i raznovrsne edukativne sadržaje, radionice i diskusije – kaže Ćetković.
I sanacija i rekonstrukcija Kuslevove kuće, kao jednog od simbola kulture i tradicije Podgorice, bila je neophodna, zbog brojnih oštećenja na samom objektu i u njegovom enterijeru.
– Za prvu fazu radova Glavni grad je izdvojio 80.000 eura. Izvođač radova je Agencija za stanovanje, a oni podrazumijevaju krovopokrivačke, te radove na spoljnoj fasadi. Predviđena je i sanacija-reparacija fasadne stolarije, te izrada drvenih fasadnih škura autentičnog izgleda, kao i izrada pergole na južnoj i istočnoj terasi i poslove uređenja enterijera na prvom nivou. Dosad su u sklopu projekta sanacije i rekonstrukcije ovog objekta realizovani brojni građevinsko-arhitektonski radovi, kako na eksterijeru tako i u enterijeru – kaže Ćetković.
On je potvrdio da radovi u cijelosti korespondiraju sa svim arhitektonskim i estetskim vrijednostima ovog jedinstvenog objekta.
– Kuslevova kuća će imati multifunkcionalnu namjenu. Koristiće se za razne kulturne sadržaje, prvenstveno u oblasti promocije kulturne baštine Podgorice, a povremeno i za selektovane muzičke i likovne programe. Ovaj objekat izuzetnih kulturnih vrijednosti koristiće se i za protokolarne aktivnosti Glavnog grada – dodaje Ćetković.

Praksa međunarodnih muzeja i galerija
Početkom avgusta Muzeji i galerije Podgorice raspisali su tender za zakupca prostora u sklopu galerije „Art”.
– Projekat galerije „Art”, pored umjetničkih sadržaja, predviđa i art-kafeteriju kao jedinstven prateći segment. Takav koncept oslanja se na prakse mnogih međunarodnih muzeja i galerija, koje u svom sastavu nerijetko imaju i kafeterije, restorane ili suvenirnice. Art-kafeterija je, dakle, zamišljena kao dodatni sadržaj odnosno jedinstven umjetnički klub. Po potrebi, prostor kafeterije koristio bi se i za umjetničke aktivnosti poput koncerata, radionica i promocija. Predmet javnog tendera bio je zakup prostora namijenjenog za tu vrstu djelatnosti. Zakupac je, shodno proceduri i u skladu sa zakonskim propozicijama, u predviđenom roku i izabran, a to je Avra do.o. Podgorica – kaže Ćetković.

Izvor: DAN

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.