Категорије
Друштво

Владика Јоаникије: Придружујемо се свима који доследно штите Сињајевину

Епископ будимљанско – никшићки Јоаникије поручио је да ће војна вјежба на Сињајевини, уколико буде изведена, угрозити јединствену природну средину и да су обавезни да дају подршку свима, од угледних појединаца до познатих удружења, који су се организовали да заштите ову планину

Епископ будимљанско – никшићки Јоаникије поручио је да ће војна вјежба на Сињајевини, уколико буде изведена, угрозити јединствену природну средину и да су обавезни да дају подршку свима, од угледних појединаца до познатих удружења, који су се организовали да заштите ову планину.

Они су је сагледали као непроцјењиви бисер у вијенцу љепоте Црне Горе и због тога имају неотуђиво право да је најодлучније бране. Планина која је у средишту сазвежђа великих и древних светиња од манастира Мораче, Добриловине, Светих Арханђела на Тари, до Подмалинског и Бијеле, и сама је света и благословена, и не смије се скрнавити и тровати. Кроз цијелу нашу прошлост она је као мајка изобилно хранила покољења наших предака, била прибјежиште и уточиште многим борцима за слободу кроз минуле вјекове, бедем одбране од непријатеља наше отаџбине. Њене љековите траве, чист ваздух и воде, незагађене ливаде и пашњаке треба по сваку цијену сачувати ради здравља и опстанка нашег и будућих нараштаја. Контаминирати војним дејствима и борбеним средствима ову планину која по свом географском положају представља срце Црне Горе значи загадити и њу и најважније ријеке код нас: Морачу, Тару, Комарницу и Пиву, што је злочин са несагледивим последицама по живот и здравље људи„, истакао је Јоаникије.

Он је додао да разумијевајући потребе Војске Црне Горе за обучавање и оспособљавање њених припадника, не може се дозволити да се због тога затрује ова планина и тиме животно угрози велики број породица које од ње живе.

Да се тиме зада смртни ударац развоју сточарства у Црној Гори, да се ова знаменита гора избрише са туристичке мапе и да се понизе сви они који Сињајевину са њеним богатствима и живоносним љепотама доживљавају као свој неотуђиви и неповредиви завичај ма гдје се они налазили и живјели. Велики је број већ од раније кориштених војних стрелишта по Црној Гори која несумњиво могу подмирити поменуте потребе наше Војске, а да се Сињајевина остави на миру, да се не трује и не разара. Радостан што је велики број паметних и савјесних људи и удружења благовремено указао на опасност од непримјерених војних планова са Сињајевином, придружујемо се свима који је доследно штите са надом да ћемо сви заједно схватити њен значај и заштитити њену љепоту, памћења, знамења и непроцјењива богатства„, поручио је Јоаникије.

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.