Категорије
Друштво

Predstavnici nove lokalne vlasti u Tivtu odmah stali na stranu građana u odmjeravanju snaga sa investitorima

Na licu mjesta pojavili su se  predstavnici nove koalicione vlasti triju građanskih listi koja je upravo preuzela upravljanje Opštinom Tivat, pa je su na blokadu došli predsjednik SO Tivat Andrija Petković (Bokeški Forum) i odbornici liste Narod pobjeđuje Vladimir Arsić i Sanja Vuković

U naselju VII kvart u Donjoj Lastvi kod Tivta jutros su  mještani blokirali prilaz građevinskoj operativi koju je angažovala kompanije „IP Invest“ iz Tivta, a koje je trebala da započne rušenje jedne ovdašnje kuće, odnosno pripreme za izgradnju dva nova velika i kontrovertno oblikovana stambena objekta što treba da niknu na tom i susjednom placu.

Okupljeni mještani nisu dozvolili da malom i uskom ulicom koja prolazi kroz taj dio Donje Lastve, bager prođe do kuće koju je namjeravao srušiti. Na njihov poziv odmah su se na licu mjesta pojevili predstavnici nove koalicione vlasti triju građanskih listi koja je upravo preuzela upravljanje Opštinom Tivat, pa je su na blokadu došli predsjednik SO Tivat Andrija Petković (Bokeški Forum) i odbornici liste Narod pobjeđuje Vladimir Arsić i Sanja Vuković. Petković je od radnika koji su namjeravali da bagerom prođu do kuće gdje je već postavljena info-tabla o rušenju tog objekta na kojoj nema broja izdatog riješenja o odobrenju za njegovo uklanjanje, tražio da mu pokažu dokumentaciju na osnovu koje postupaju.

„Pokazao mi je papuire na kojima nema nijednog pečata, niti je imao kod sebe validnu dozvolu za uklanjenje spornog objekta. Stoga smo obostrano konstatovali da se ne može pristupiti toj akciji nakon čega su se radnici povukli i uklonili bager, a mještani uklonili automobile kojima su blokirali ulicu. Tek naknadno na licu mjesta se pojavila Komunalna inspekcija Optine Tivat iako su i nju mještani pozvali kada i nas“,  kazao je “Vijestima“ Petković.

Na čelu Komunalne inspekcije i Komunalne policije Opštine Tivat inače, još uvijek su kadrovi DPS-a koji je predvodio sada već bivšu lokalnu vlast u Tivtu.

Petković je dodao da će odmah u ponedjeljak lično od sekretarke za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Tanje Jelić (DPS) tražiti da se postavi znak zabrane saobraćaja vozila težih od 3 tone u ulici VIII kvart jer ona nije projektovana i građena za saobraćaj teških kamiona i građevinske mehanizacije. Na licu mjeta je bila i tivatska policija ali, oni nisu intervenisali iako su u jendom momentu, prema tvrdnjama mještana, njima zaprijetli da će uhapsiti one koji se ne uklone sa javne saobraćajnice i ne dozvole prolaz bageru.

Među okupljenim nezadovoljnim mještanima bili su i arhitekti Zoran i Marija Nikolić koji žive u naselju VII kvart i koji su prije nekoliko dana pokrenuli administrativno-pravni proces za poništenje saglasnosti glavmog državnog arhitekte na idejno riješenje kontroverzna dva velika stambena objektaa nazvana „Gemini“, a koja „IP Invest“ namjerava graditi u tom naselju. Nikolići i mještani VII kvarta tvrde da je idejno riješenje urađeno suprotno izdatim urbanističko-tehnilkim uslovima i važećem DUP-u Donja Lastva jer, iako je namjena sporne dvije urbanističke parcele „stanovanje male gustine – jednoporodično stanovanje“, arhitekti iz Podgorice su ovdje nacrtali dvije velike zgrade sa ukupno osam stanova, dok u podzemnoj garaži ima mjesta za čak 20 automobila. Nove dvije velike stambene zgrade kontroverznog oblika i dizajna apsolutnio neprimjerenog ambijentu ovog naselja treba da niknu na dvije katastarske parcele ukupne površine od oko 1.420 kvadrata. Na njima je arhitektonski studio AIM iz Podgorice iza kojeg stoje arhitekte Ivan Milošević i Andrej Mitrović projektovao dvije četvorospratne stambene zgrade da zajedničkom garažom u suterenu, i otvorenim bazenom, vrlo kontroverznog oblika.

Projekt nazvan „Gemini“ predviđa gradnju dva objekta, prvog spratnosti Su+P-2+Pk ukupne bruto površine 489 kvadrata te visine 14 metara, i drugog iste spratnosti, bruto površine 498 kvadrata i visine od 13,2 metara. Ukupna bruto površina zajedničke suterenske etaže ova dva objekta je dodatnih 878 kvadrata. Svuda okolo ove lokacije, inače, nalaze se male porodične kuće sa maksimalno dva sprata. Po važećoj planskoj dokumentaciji i izdatim UTU, investitor ne može strušiti staru prizemnu kuću povrpine 84 kvadrata koja postoji na jednoj od ove dvije urbanističke parcele jer DUP predviđa „zadražavanje, dogradnju i nadgradnju“ tog objekta do novih maskimalno predviđenoh gabarita za tu parcelu. UTU predviđa i obavezu da „arhitektonski volumeni novih objekata moraju bit pažljivo projektovani sa ciljem dobijanja homogene slike naselja“, kao i da pošto se oni implementiraju u djelimično već izgrađeni prostor, „novi objekti oblikovno i materijalizacijom treba da podrže ambijent prije svega u naslijeđenom tradicionalnom maniru“.

Riješenje koje su isprojektovale arhitekte Milošević i Mitrović a na njega saglasnost 23.januara prošle godine dao sada već bivši glavni državni arhitekta dr Dušan Vuksanović teško da se može podvesti pod ovakav opis onoga što traže važeći UTU, a što pokazuje i sama njihova animacija novog objekta koji bukvalno štrči u okruženju malih porodičnih kuća u VII kvartu. Arhitekte Zoran i Marija Nikolić i mještani Donje Lastve podnijeli su tužbu Upravnom sudu za ukidanje riješenja o izdatoj saglasnosti glavnog državnog arhitekte na takvo idejno riješenje.

Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma podnijet je i zvaničan zahtjev za ukidanje licenci za rad arhitektama Ivanu Miloševiću i Andreju Mitroviću i njihovom AIM Studiju iz Podgorice jer su kako navode, oni su izradili idejno riješenje “suprotno Urbanističko tehničkim uslovima, Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata i Pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, kriterijumima namjene površina, elementima urbanističke regulacije i jedinstvenim grafičkim simbolima.” MORT se do sada ovim povodom nije oglašavao, niti su iz tog resora odgovorili na pitanja “Vijesti” koje smo im poslali prije četiri dana.

Investitor: Sve je regularno, možemo srušiti naš objekat

Iz kompanije „IP Invest“ Tivat „Viestima“ je nezvanično rečeno da su oni placeve u Donjoj Lastvi već prodali drugom investotoru iz Budve koji nastavlja realizaciju tog projekta i koji će na sebe uskoro i formalno prenijeti sve do sada izdate dozvole i saglasnosti, ali su naveli da je sve u vezi sa stambenim objektim „Gemini“ urađeno po zakonu i u skladu sa UTU i planskom dokumnetacijom.

Po njima „stanovanje male gustine – jednoporodčno stanovanje“ iz DUP-a, odgovara aktuelnom idejnom riješenju objekta koji podrazumijeva po jedan stan na svakoj od maksiimalno dozvoljene četiri nadzemne etaže objekta.

Ističu i da su još 18.decembra 2018. MORT-u predali zvaničan „Zahtjev za uklanjanje objekta na zahtjev vlasnika“ i da po aktuelnom Zakonu o planiranju prostpra i izgradnji objekata nije nužno da za to dobiju formalnu dozvolu, već se takav njihov zahtjev predat MORT-u, nakon 15 dana smatra prihvaćenim i odorenim. „Ni po zakonu ni po DUP-u, niko ne može zabraniti vlasniku nekog privatnog objekta da on taj objekat sruši i nakon toga na tom mjestu gradi ono što predviđa važeća planska dokumentacija, do maksimalnih dozvoljenih gabarita i namjene predviđene za tu lokaciju.“- poručili su iz te kompanije.

Izvor: https://www.vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.