Категорије
СНП

Inicijativa da se na popisu ne prikupljaju podaci o jeziku, vjeri i naciji neprihvatljiva

Dragan Ivanović, potpredsjednik SNP CG i šef Kluba poslanika SNP CG u Skupštini Crne Gore

〰️ Povodom inicijative NVO Centar za demokratsku tranziciju da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti kao i jeziku kojim građani govore, ističemo da za Socijalističku narodnu partiju Crne Gore ista nije prihvatljiva.

Smatramo da građanima Crne Gore treba dati mogućnost da se izjasne o svim važnim pitanjima za jedno društvo u 21. vijeku, među kojima svoje mjesto, svakako, zauzimaju i podaci o naciji, vjeri i jeziku. To je sasvim u duhu savremenih demokratskih načela kojima težimo i ne treba da bude predstavljano kao opasnost po bilo kojeg pojedinca ili grupu.

Osim toga, mišljenja smo da ovakva inicijativa nije na mjestu jer je došla u vrijeme promjene vlasti u Crnoj Gori, a dužni smo podsjetiti da ovako nešto nikada nije traženo za vrijeme tridesetogodišnje vladavine DPS-a.

Zadatak prve demokratski izabrane Vlade u istoriji Crne Gore treba da bude da omogući demokratski, pošten i korektan popis, kojim ćemo dobiti jasan presjek stanja ne samo o jeziku, vjeri i naciji, nego i o mnogim drugim oblastima koje su značajne za dalji razvojni put naše države.

Niko ne treba da ima strah od predstojećeg popisa, koji treba da bude prilika da se građani slobodno izjasne o onim stvarima koje smatraju bitnim za sebe. Popisa se plaše samo oni koji su ga do sada zloupotrebljavali i koji strahuju da će time što neće imati kontrolu nad njegovim sprovođenjem izgubiti i ono malo povjerenja koje građani još imaju u njih.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.