Категорије
Друштво

УНЦГ: Тражимо равноправан третман са осталим новинарским удружењима, наше просторије и даље под кључем ДПС-а

„И УНЦГ, као и његови чланови, имали су у свему томе и грешака, али и данас под нашим кровом већином се налазе новинари који нијесу због привилегија и луксуза пристали да пишу како им се каже“, наводи се у саопштењу

Удружење новинара Црне Горе тражиће од нове власти равноправан третман са осталим новинарским удружењима у Црној Гори.

Не треба подсјећати да је претходних година рад УНЦГ владајући режим потпуно игнорисао, а његови чланови већином су били означени као непријатељи државе. Ко год је у вријеме ДПС-а писао о њиховим непочинствима и бројним кршењима закона и људских права био је њиховом методама гурнут на маргине новинарског живота„, наводи се у саопштењу које потписује генерални секретар удружења, Иван Милошевић.

Насупрот њима, наводи се, као бубрези у лоју живјеле су наше колеге које су своја пера издавали ДПС режимлијима и њиховом челницима.

„Пројекти осталих новинарских удружења већином су великодушно подржавани, а видимо и да се та пракса наставља након 30. августа. Друштво црногорских новинара са одлазећим ДПС директорима већ је договорило обиљежавање 150 година новинарства у Црној Гори! И док су остала новинарска удружења добила просторије и финансијску државну помоћ, УНЦГ је доведен на ивицу постојања. Његове просторије и данас су под кључем ДПС-а и у њих можемо да уђемо само са њиховом дозволом“, истиче.

Даље наводи да нерјешени односи власништва над тих педесетак квадрата и даље трају, а поводом тога су се недавно обратили и Министарству културе.

Тражили смо да нам се као најстаријем професионалном новинарском удружењу додјеле пристојне просторије за рад, како бимо успјели да повежемо наше чланове и организујемо живот удружења како и приличи људима који претходних деценије нијесу били портпароли било којих странака, него су били глас савјести грађана и жеље да пишу оно што мисле. И УНЦГ, као и његови чланови, имали су у свему томе и грешака, али и данас под нашим кровом већином се налазе новинари који нијесу због привилегија и луксуза пристали да пишу како им се каже„, наводи се у саопштењу и закључује:

„Очекујемо од нове власти да се према УНЦГ односи као према свим осталим новинарским удружењима. Не тражимо било какву привилегију, али тражимо да, попут осталих, имамо пристојне просторије и скромну подршку да новинарски хљеб зарађујемо како приличи озбиљним људима и не будемо ничији портпароли.“

Izvor: https://www.in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.