Категорије
Актуелно

Vlade će biti, režim je prošlost: Na izborima nije pobijedio ni Krivokapić ni Abazović, ni DF, ni Demokrate, ni SNP ni “Vijesti”-NAROD JE PORAZIO DPS!

Vlada bi imala niži nivo reputacije ako bi u njoj bili Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, izjavio je danas mandatar Zdravko Krivokapić.

Ovakva izjava donosi još veću konfuziju, u onako konfuznu političku situaciju u Crnoj Gori jer dolazi od čovjeka koji je predvodio listu na kojoj su bili lideri za koje sada kaže da kada bi bili ministri, ta Vlada bi imala nižu reputaciju!

Ali, pokušaćemo da logikom razjasnimo nelogičnosti koje su ovih dana zapljusnule političku scenu naše zemlje. Bez namjere da bilo koga napadamo ili branimo (ne sumnjamo da će botovi odmah reagovati, iako o politici ne znaju ništa), ali jednostavno neke stvari zahtijevaju analizu.

Ako Krivokapić o liderima DF-a misli ovo što danas kaže, onda nas je on sve prevario u izbornoj kampanji, jer javnosti nije rekao šta misli o svojim saradnicima sa liste. Nijesmo mu mi birali saradnike, nego valjda on sam ili svi zajedno, potpuno nebitno, pa su sad ovakve izjave zaista kontradiktorne, kada analiziramo kampanju.

Kako to da mandataru Krivokapiću nije npr. smetalo da bude nosilac liste na kojoj su bili lideri DF-a? Ako bi Vlada sa njima u njoj imala niži nivo reputacije, znači li to da je i izborna lista koju je predvodio Krivokapić imala niži nivo reputacije tokom kampanje, a osvojila je najveći broj glasova? I zašto to biračima nije javno kazao u kampanji, nego dva mjeseca poslije izbora. Da sve bude još paradoksalnije, oni za koje mandatar kaže da bi sa njima Vlada bila niže reputacije (Medojević i Knežević su poslanici) treba sjutra da glasaju u Skupštini za Krivokapića kao mandatara i njegovu Vladu. Malo više političkog senzibiliteta u izjavama iskreno nije na odmet.

Nelogično je valjda da mandatar prihvati da bude na listi sa nekim s kim ne vjeruje u pobjedu, a kad pobijedi, onda opet neće s nekim ljudima s kojima je pobijedio, a koji mu nijesu smetali u kampanji. Interesantno bi bilo vidjeti šta o izjavi mandatara o nižoj reputaciji misli ostalih 76 kandidata sa njegove liste “Za budućnost Crne Gore”. Jel ova mandatarova izjava većinski ili manjinski stav njegovih kandidata za poslanike. Fakat je da je lista koju je predvodio Krivokapić pobjednik izbora. Sa nižom ili višok reputacijom, to je subjektivni osjećaj svakog građanina, ta lista je ipak pobijedila. Puno nelogičnosti u logičnim stvarima. Rezervnih pobjedničkih poslanika, koliko znamo nema.

Jer, niti je sam Krivokapić sam uzeo preko 50 odsto glasova niti je DF sam pobijedio na izborima. Niti je narod koji je glasao za tu listu glasao samo zbog Krivokapića (koji je bio totalni politički anonimus prije izbora) niti je glasao samo zbog DF-a, SNP-a, Ujedinjene… Glasao je za listu, za sve ljude na listi. Glasao je za promjene i protiv DPS-a.

Nije pošteno danas veličati samo Krivokapića i samo njemu dati zasluge za pobjedu. Ili samo DF ili samo SNP. Ili samo Dritana. Jer, svi prećutkujemo, neko svjesno a neko ne, da je ništa manji doprinos od Krivokapića, a možda mnogo veći, ovoj pobjedi dao upravo Marko Bato Carević!

Premotajmo film iz kampanje, sjetićemo se da se Carević najmanje bavio Budvom i tamošnjom kampanjom, a da je sa Krivokapićem obišao sve crnogorske gradove i da je njegov doprinos, da budemo pošteni, ako ne veći, onda nije sigurno manji od Krivokapićevog. Pa bi bilo pošteno, ljudski i korektno da to čujemo i od samog Krivokapića, ako hoćemo da se služimo istinom, a ona je jedna jedina-pobijedio je Krivokapić, zajedno sa Carevićem, DF-om, SNP-om, Demokratama, Dritanovom listom i svim ostalima.

Čudno je objasniti narodu da Krivokapić neće neke ljude sa svoje liste u Vladu, a hoće ljude koji ga nijesu glasali na izborima. Zamislite paradoks, nosilac jedne izborne liste, pobjedničke i najveće, npr. neće u Vladu sa liderima svoje koalicije, a hoće u Vladu lidere suparničkih koalicija na izborima koji ga nijesu ni glasali! Hoće da sarađuje sa onima koji ga ne glasaju, a neće sa onima koji su ga glasali. Ali, sve to će ubrzo doći na svoje, razumljivo je, potrebno je samo malo više političkog takta.

Zaista, mnogo nelogičnosti i nejasnoća, ali to su političke velike boginje koje sada treba preležati, u ovom tranzicionom procesu. I razumljive su trzavice je ovih 30 godina nijesu svi istu žrtvu podnijeli da se dođe do ove pobjede. A različitosti i jesu prednost Crne Gore. A Vlade će sigurno biti, tu nema dileme, DPS će ostati na marginama, a to je najvažnije. U to niko ne treba da sumnja. Sve ostalo će naredni dani i nedelje posložiti baš kako treba, samo malo više vjere i optimizma, tolerancije i strpljenja, nije na odmet.

Da zaključim riječima velikog Marka Miljanova:

“Junaštvo je kada sebe branim od drugoga, čojstvo je kada drugoga branim od sebe”.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.