Категорије
Актуелно

Православље добило новог светитеља!!!

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је данас у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Света литургија почела је око 9 сати у подгоричком храму, а служио је патријарх Иринеј уз саслужење више епископа.

Митрополит Амфилохије преминуо је у петак, 30. октобра 2020. године.

Од митрополита, који је био најугледнији, најпоштованији и један од најобразованијих православних владика, опростило се хиљаде грађана, који су му од јуче у мимоходу одавали последњу пошту.

У неколико црногорских општина дан сахране митрополита је проглашен даном жалости, као и у неким општимана у Републици Српској.

Сахрани су присуствовали и највиши званичници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, будући премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, председник парламента Алекса Бечић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, бројни посланици парламентарне већине и личности из јавног и друштвеног живота Србије и Црне Горе, али не и председник Мило Ђукановић.

Иако је мандатар Кривокапић од техничке владе тражио да се поводом смрти митрополита прогласи дан жалости у Црној Гори, таква одлука није донета.

Трократни опход око Храма, у који се иде приликом сахране епископа, завршиће се уношењем тела покојника у крипту, где ће бити сахрањем митрополит Амфилохије.

Владика Јоаникије: Црна Гора плаче, а има и за ким

 „Долазак оволико значајних личности, оволико свештенства и монаштва са свих страна под овако тешким условимајје велики је догађај, раван великој жалости која је снашла Црну Гору. Ваш долазак је нама велика утеха, кад плачемо, ако плачемо заједно, лакше нам је. А плаче Црна Гора, и нека плаче, има и за киме, али тај плач ће бити претворен у радост, а све што је везано за нашег митрополита претвара се у радост“ – рекао је владика и додао

„Бог му је дао, те је обновио Црну Гору и њене храмове, окадио сваки камен, свако дете помиловао, свакога гладнога нахранио, свакога уважио и све трпио и све миловао својом љубављу. Он је био човек Христов и његова теологија је теологија васкрсења“- рекао је он.

Бећковић: Надао сам се да ће он мене сахранити

“ Надао сам се да ће он мене сахранити, али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега а знам да нећу ни моћи ни умети онако како је он могао. Велике људе и њихова дела смрт само увећава прославља и увеличава а само ситне душе и њихова недела поништава – рекао је академик Матија Бећковић.

„Данас почиње други, нови, вечни живот Амфилохија Радовића. Кажу да Бог свакога држи на земљи док уради оно због чега се родио, Господ га је позвао у прави час, да га је позвао раније не би ваљало. Нова, препорођена Црна Гора почиње од А. Као што је Свети Ђорђе убио аждају тако је и наш митрополит погубио корону“ – рекао је он.

Кривокапић: Моја највећа радост била је наш сусрет 30. августа

„Данашњи дан је литија свих досад литија и данас је предводи нико други него наш мили митрополит. Погледај још једном на народ свој мили митрополитре. Вакрснуо си Црну Гору. Сваки сусрет са тобом био је радост и учење. Моја највећа радост била је наш сусрет 30. августа уочи поноћи. Тај твој загрљај носићу до потоње уре, а речи које си изговорио нека одзвањају у свачијим срцима, а рекао си „Благо мени“. Ово је изузетан губитак за на народ, али и за сво православље“ – рекао је Кривокапић

Бечић: Надам се да ћеш бити последњи владика који је морао бранити цркву од дела свог народа

Председник скупштине Црне Горе Алекса Бечић рекао је да верује да се данас стоји у име свих грађана који су нову црногорску власт бирали и предлагали.

„Надам се да ћеш бити последњи владика који је морао бранити цркву од дела свог народа. Бранио си је и одбранио тако да ди сваком опростио. Светињу си у себи носио, то могу само велики и бесмртни. Чувај нам нашу мајку и отаџбину“ – рекао је Бечић.

„Митрополит Амфилохије се по устоличењу сусрео са неслућеним проблемима. Сусрео се са народом отуђеним од вере, већина манастира је претворена у торове за стоку. Уз помоћ Божију, упорним трудом и напором Амфилохије је апостоплском вредношћу крчио коров на њиви Господњој. Уместо звона на козама и овцама зазвонила су црквена звона. За релативно кратко време духовно је васкрсавала Црна Гора и постајала пример српској цркви и српском народу. Са Митрополитим Амфилохијем на челу имала је снагу да се одупре свих изазовима. Био је покретач духовних обнова у Црној Гори, његово име биће златним словима уписано у историју“ – рекао је патријарх српски Иринеј.

Патријарх је истакао да је митрополит Амфилохије био цењен „у целом православљу“.

„Он је у врху српског богословља нашега времена, цењен је у целом православљу. У својству представника наше цркве учествовао је на многобројним сусретима у целом свету. Вест о његовом упокојењу брзо је стигла до свих православних цркава. Својим упокојењем оставља велику празнику у животу наше цркве, посебно у Црној Гори. Отиошао је у тренутку када је његово присуствио најпотребније Црној Гори и српском народу“ – рекао је он.

Izvor: http://barskiportal.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.