Категорије
СНП

Joković: Pojedini nijedan dan nijesu radili u oblasti u kojoj su predloženi za ministra!

Da bi Vladu trebalo da čine oni kojima su povjerenje dali građani na izborima, te da racionalizacija koju predlaže mandatar Zdravko Krivokapić nije rješenje, kaže u intervjuu za Novu M predsjednik SNP-a Vladimr Joković.

Dodaje da je riječ o eksperimentu, koji nije viđen u Crnoj Gori, ali i šire.

Joković kaže i da je 8. novembar, kao rok za formiranje Vlade, koji je predložio mandatar – probijen, ali da će do formiranja Vlade doći.

“Dobio sam CV svih kandidata za ministre, ima tu impozantnih biografija, ali nijesam siguran koliko su ti ljudi upućeni u sistem državne uprave i koliko će znati rukovoditi. Ima biografija koje apsolutno ne odgovaraju onome što ja podrazumijevam pod pojmom ‘ekspert’. Pojedini nijedan dan nijesu radili u oblasti u kojoj su predloženi za ministra. Ono što mogu da kažem, sa naše strane da će odluku o tome donijeti Glavni odbor, na predlog Izvršnog odbora” poručio je Joković za Novu M.

Joković je ranije kazao da bi o formiranju i izboru Vlade odlučujuću riječ trebalo da imaju građani, tj. tri pobjedničke koalicije kojima su oni dali povjerenje na izborima 30. avgusta, i da svaka od njih dobije učešće u Vladi srazmjerno svom izbornom rezulatu i utvrđenim principima demokratije.

“Naše je viđenje bilo da je najpravednije da Vladu čine oni kojma su povjerenje dali građani, ja se duboko u sebi pitam kome odgovara ekspertska vlada. Ja sa nadam da će ova Vlada ako bude izglasana dobro raditi, ali iskreno mislim da je ovo eksperiment, koji nigdje nije viđen u svijetu. Mislim da se svaki građanin može pitati za koga sam ja glasao. Tako da sam za to, ako neko želi nešto mora da prođe jedan put kojim se do toga dolazi, a to je da izađe na izbore, pobijedi, bude dio vlasti, predloži, bude izabran i pokaže se kao dobar ministar, mandatar, pokaže se kao dobar ili ako to nije tako njegova snaga pada”, navodi Joković.

Joković nije htio da komentariše trvenja na relaciji DF – URA. Ni poslednju u nizu optužbi jednog od lidera DF Nebojše Medojevića, koji je, između ostalog, kazao da mandatar ne drži riječ, te da je racionalizacijom pokazao da nije reformista, te da ne vjeruje u demokratiju i izbornu volju građana. No, sa jednim je saglasan – racionalizacija nije rješenje.

“Mislim da racionalizacijom ministarstava se neće puno postići. Meni je neshvatljivo da neko može da bude ministar nauke, kulture, prosvjete i ministar sporta u jednom trenutku, to je nešto što do sada nije zabilježeno. Moja druga ozbiljna primjedba je, da je ovo jedina Vlada u svijetu koja nema potpredsjednika, šta ako predsjednik bude spriječen da zakaže vladu, ko bi je zakazivao, na koji bi se način donosili odluku”, kaže Joković.

Na pitanje da li je, nakon jučerašnjeg sastanka 8. novembar kao rok koji je precizirao mandatar za formiranje Vlade, realan Joković kaže:

“Mislim da je ovaj rok probijen i ne vidim zašto se tako žurilo, ali ništa nije strašno, ako dobijemo dobru vladu, nije bitno da li će to biti ove ili sledeće nedjelje.”

Osvrnuo se i na dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Crnu Goru. Kaže da ovo nije odraz miješanja Vučića u naša unutrašnja pitanja, te da miješanja nije bilo ni ranije.

“Mislim da Vučić i vlast u Srbiji, želi najbolje Crnoj Gori, da izabere najbolju vladu, da se popravi ekonomska i zdravstvena situacija, da odnosi između Crne Gore i Srbije budu na najvećem nivou, to je nešto u šta sam ubijeđen i niko ne želi ovdje ja sam ubijeđen da se miješa”, smatra lider SNP-a.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.