Категорије
СНП

Diskriminacija novljana nedopustiva❗

Mr Danijela Đurović, poslanica u Skupštini Crne Gore i potpredsjednica SNP CG

〰️ Svakodnevno povećanje broja oboljelih i preminulih od posljedica korona virusa jasno pokazuje da se situacija apsolutno izmakla kontroli u Crnoj Gori. Na proljeće, u vrijeme mnogo manjeg broja zaraženih, imali smo na snazi mnogo ozbiljnije mjere za suzbijanje epidemije. U tom periodu je i disciplina stanovništva bila mnogo izraženija, mada su i tada odluke NKT tima bile dosta upitne, posebno ako se sjetimo objavljivanja ličnih podataka osoba u samoizolaciji.

Od tada do danas NKT tim donio je niz kontroverznih odluka, a u saradnji sa represivnim aparatima države primjenjivao dvostruke aršine na svoje građane, te tako u potpunosti izgubio kredibilitet. U ovom prelaznom periodu tehničke vlade, NKT tim praktično kao da ne postoji, a zdravstvena situacija stanovništva je sve kritičnija. Svjedoci smo povećanja broja zaraženih, što prati i povećan broj testiranih od kako su se u postupak uključile i privatne laboratorije. Postavlja se pitanje da li su i do sada cifre bile tačne ili je izbjegavanjem obaveze testiranja korigovan javni podatak zaraženih.

Ono što posebno zabrinjava je komercijalizacija testiranja u sistemu javnog zdravlja gdje je primarna obaveza obezbjeđivanja besplatnog testiranja za ljude sa simptomima. Danas u Herceg Novom imamo potpuno drugačiju situaciju. Po izjavama direktora Doma zdravlja, u nedostatku testova dobijenih iz Fonda zdravstva, testovi su nabavljeni komercijalnim putem, te se isti naplaćuju Novljanima.

Iako smo svjesni da je ekonomska situacija građana sve gora, da je dodatno ugrožen lični budžet svih nas usled propasti turističke sezone, u Domu zdravlja Herceg Novi su se ipak odlučili da testiranje na korona virus naplaćuju 25 eura po osobi. Ako je poznato i javno dostupno da je na poseban račun Nacionalnog koordinacionog tima za borbu protiv korona virusa do sada uplaćeno preko osam miliona eura donacija, kao i da je trenutno oko pet miliona raspoloživo, onda je posebno neodgovorno od menadžmenta Doma zdravlja Herceg Novi da donosi takve diskriminatorske odluke.

Građani Herceg Novog moraju imati na raspolaganju besplatno testiranje za sve osobe sa simptomima, kao i one koje su evidentirane kao kontakti, ako zaista imamo odgovornost i ozbiljnu namjeru da suzbijemo dalje širenje epidemije.

Tražimo od direktora Doma zdravlja da pod hitno obustavi naplaćivanje testiranja, a od NKT tima da obezbijedi besplatne testove za sve naše sugrađane. Apsolutno je nedopustivo uskraćivanje pod jednakim uslovima zdravstvene zaštite građanima Herceg Novog i svih ostalih gradova u Crnoj Gori, a diskriminacija po bilo kom osnovu je krivično djelo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.